Pozew Ultimo/Provident a przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku pozwanyprzezbank
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie. To nie jest umowa cesji. To jest zawiadomienie o cesji.

Rozumiem. Ale wartości dowodowej nie ma to żadnej? Skoro Provident sprzedał dług do tego IPF, to powinienem być także poinformowany o tym i w pozwie powinien być także ten dokument ?

Nie. Wartości dowodowej nie ma. Wszelkie oświadczenia, zawiadomienia i takie tam przyjemności nie mają znaczenia. Nie, nie trzeba informować dłużnika o cesji. Ale wartość dowodowa jest zerowa nie z powodu braku zawiadomienia.

To z jakiego powodu jest zerowa w takim razie? Brak legitymacji czynnej powoda?

Jest zerowa bo to tylko oświadczenie jakiejś firmy że coś od kogoś kupiła. Opatrzone stosowną pieczątką. Nawet gdyby było na papierze kredowym i ze wstążeczką to nadal nie zmienia to faktu że jest to oświadczenie (zawiadomienie). Zawiadamiam Cię że jesteś mi winien pieniądze... Płacisz? :)

Chodzi o to, ze dowodem na cesje jest umowa cescji miedzy sprzedajacym a kupijacgm dlug, a nie skan zawiadomienia cie, ze cesji dokonano

Rozumiem, dziękuję. Sry za te pytania ale jestem osobą niepełnosprawną i pewne rzeczy ciężej do mnie dochodzą :-)
Czyli w odpowiedzi na nakaz zapłaty można wykazać że powód nie wykazał iż to on jest właścicielem długu, oraz to ze roszczenie jest przedawnione. A o co chodzi z tym, że Ultimo jupiło mój dług od jakiegoś IFS, skoro zadłużony byłem w Providencie?

czy jesteś w posiadaniu umowy przelewu (cesji) jeżeli takowa w ogóle istnieje? pomiędzy Providentem a IFS?

pozwanyprzezbank napisał:
A o co chodzi z tym, że Ultimo jupiło mój dług od jakiegoś IFS, skoro zadłużony byłem w Providencie?

I to jest właśnie istota tego zarzutu. Nic nie łączy długu w Povident z IFS.
Nie ma udokumentowanego przejścia.

robinson21 napisał:
czy jesteś w posiadaniu umowy przelewu (cesji) jeżeli takowa w ogóle istnieje? pomiędzy Providentem a IFS?

Nie, nie posiadam takiego czegos.

Chcialbym sie jeszcze zapytać o formę w jakiej mam odpisac, bo dostalem pozew oraz nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Wystarczy tylko odpowiedz na nakaz zapłaty na dokumencie z szarymi polami i przytoczenie pidniesionych przeze mnie zarzutów?

sprzeciw składasz na formularzu urzędowym oznaczonym jako SP

A jeszcze przeglądając dokumenty natrafiłem na odpis załącznika cesji wierzytelności (odwzorowanie zawartości opisu) poświadczoną za zgodność z danymi przez Radcę Prawnego. Czy dobrze myślę że dowód dołączony do pozwu nie powinien być w żaden sposób modyfikowany, tj jesli jestem w tej tabelce, to powinny też być tam inne nazwiska, więc chyba takiego dokumentu nawet poświadczonego prze Radcę Prawnego nie powinno brać się pod uwagę? Zastanawia mnie też brak adnotacji od kogo została kupiona wierzytelność, jest tylko data po której można wnioskować że Ultimo nabyło je od IPF.

Dobrze myślisz że nie powinien być modyfikowany... Idziesz w dobrym kierunku :)

Przed chwilą napisałem taką odpowiedź na pozew, bardzo chciałbym prosić o opinię czy się nada :P

Wnoszę o oddalenie powództwa w całości. Umowa pomiędzy mną a firmą Provident została zawarta w dniu 16.12.2011 roku. Podpisując umowę zobowiązałem się do spłacania cotygodniowych rat w wysokości 17.24 złotych przez kolejne 42 tygodnie, licząc od dnia pierwszej raty, tj. 23.12.2011. W związku z tym data wymagalności spłaty całego roszczenia przypadała na 12.10.2012. Po okresie przedawnienia liczonego 3 lata dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej na mocy art. 118 kc. wierzytelności się przedawniły z dniem 12.10.2015. Pozew wniesiony przez Powoda w dniu 2016-11-03 oraz moja omyłkowa wpłata kwoty 45 złotych (tu jako dowód załacznik z przelewu bankowego dokonanego po terminie przedawnienia) nie przerwała biegu przedawnienia, gdyż okres ten minął z dniem 12.10.2015. Zgodnie z art. 117 par. 2 kc. chciałbym skorzystać z prawa do podniesienia zarzutu przedawnienia.
Powód nie przedstawił w pozwie umowy cesji zawartej w dniu 14-08-2014 pomiędzy Ultimo Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty a IPF Financial Services Limited, a jedynie jej odpis, co można traktować jako dokument prywatny. Ponadto, brak jest także umowy sprzedaży wierzytelności przez firmę Provident ( firma z którą podpisywałem umowę), a IPF Financial Services Limited.

Bez tej wpłaty, nie ma znaczenia dla sprawy. Nie pisz paragrafów. Po prostu podnieś zarzut przedawnienia. Poza tym to wystarczy.

A ja jeszcze z takim pytaniem. Czy zarzut przedawnienia nie lepiej podnieść dopiero na sprawie? (Bo jeśli podniosę go w odpowiedzi na pozew, to Ultimo może się go wycofać wtedy) a w odpowiedzi na pozew napisać tylko o bezzasadności roszczenia powołując się na braki w materiale dowodowym, czy brak umowy dwóch cesji?

Jak chcesz iść na rozprawę to tak zrób. Ale Ultimo wie co ma, więc jak zechcą to i tak wycofają pozew.

I wtedy jak wycofają pozew to mogą tak w nieskończoność zakładać sprawy?

Ostatnia edycja:
Tak. Ale z tego co pamiętam, Ultimo się przestało w to bawić...

Powrót