Pozew Ultimo/Provident a przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku pozwanyprzezbank
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Też wolę pisać w sprzeciwie. Może się stać dziesiątki rzeczy i na rozprawę nie dotrzesz...A ponowne pozwy? Cóż - to już ich koszt...

A ja chyba znalzłem takie coś i jest to wyciąg umowy cesji między IPS a Ultimo. Nie wiem czy taki dowód może być brany pod uwagę gdy na jednej stronie formatu A4 znajduje się kilka mniejszych stron, które są rozpikselowane i w dużej części niemożliwe do odczytania ze względu na małą czcionkę. Poświadczone oczywiście podpisem przez Radcę Prawnego.

@digiton- drugi obrazek to jest to o czym rozmawialiśmy wcześniej, brak tam innych nazwisk, całość wygląda jakby ktoś to zrobił w arkuszu kalkulacyjnym.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
To co napisałeś wcześniej powinno wystarczyć :)

Dobrze :) Ale tak z ciekawości pytam, czy jest to dokument który pod względem prawnym może być wzięty pod uwagę? :) Umowa cesji jest niekompletna, mam tylko strony 1, 7, 8, 10, 11, 12 i 85.

Ostatnia edycja:
On dowodzi jedynie swojego istnienia. Naprawdę wystarczy ten brak przejścia między PV a IPS

Dobrze, tak zrobię :)

Zauważyłem jeszcze że nie ma podpisu radcy prawnego na każdym z dokumentów, jest tylko jego pieczątka i data.

Ostatnia edycja:
Zapętliłeś się. Już o tym pisaliśmy. Dla Ciebie nie musi być.

robinson21 napisał:
no to trzeba złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty i podnieś wszystkie zarzuty jakie przyjdą do głowy począwszy od prywatnych dokumentów poprzez braku legitymacji czynnej powoda braku udowodnienia kwoty żądania pozwu aż do przedawnienia roszczenia z ostrożności procesowej.
Zarzut przedawnienia absolutnie nie teraz! Dopiero na otwarcie rozprawy
pozwanyprzezbank napisał:
Skoro Provident sprzedał dług do tego IPF, to powinienem być także poinformowany o tym i w pozwie powinien być także ten dokument ?
Provident nigdzie nie sprzedawał
robinson21 napisał:
czy jesteś w posiadaniu umowy przelewu (cesji) jeżeli takowa w ogóle istnieje? pomiędzy Providentem a IFS?
Takowa nie istnieje

@marian.pazdzioch- to co mam w takim razie zrobic? Umowa podpisana z Provident, w pozwie wykazane ze Ultimo odkupiło dług, ale nie od providenta tylko od IPS. Jest ksero nuekompletnej umowy cesji, brakuje stron, na niektorych stronach widnieje jedna parafka a na innych dwie, poza tym jest nieczytelna i brakuje ksero oryginalnej listy wierzytelnosci, jest tylko ta data, a w tym dniu Ultimo moglo kupic dlugi z kilku firm. Jest tez ksero mojej umowy z Provident na ktorej jest dodrukowane imie i nazwisko radcy, czy w takim razie jest to dokument modyfikowany? Co mam zrobic z tym ips skoro figuruje jako cesjonariusz? mam zostawic odpowiedz na pozew taki jaki napisałem wcześniej i wykreślic jedynie to przedawnienie?

Nie kombinuj już. To co napisałeś wcześniej było ok.

pozwanyprzezbank napisał:
@marian.pazdzioch- to co mam w takim razie zrobic? Umowa podpisana z Provident, w pozwie wykazane ze Ultimo odkupiło dług, ale nie od providenta tylko od IPS.
Czyli Ultimo tym bardziej nie kupiło żadnego długu. Jak wskazał kolega powyżej, możesz zostawić pismo. Ja usunąłbym zarzut przedawnienia i wrzucił pisemko z nim dopiero na rozprawę.

Dziękuje za podpowiedź. Rzeczywiście, brakuje umowy cesji pomiędzy Providentem a tym IPF ( taka nazwa), ten IPF wchodzi w skład niby zarządu Providenta, ale przy podpisywaniu umowy pożyczki nie widniała ta nazwa tylko "Provident". Dobrze myślę że aby Ultimo wykazało że ma czynna legitymację, musi także przedstawić umowę cesji którą zawarł Provident i IPF?

Powiedz mi jeszcze prosze w jaki sposób można dostarczyć takie pismo na rozprawę, czy musi być na jakimś specjalnym formularzu. Bo na jakim dokumencie napisać odpowiedź na pozew i w jaki sposób to już wiem.

Ty. Co ty dostałeś? Nakaz zapłaty czy pozew?
Bo na nakaz zapłaty piszesz na druku SP, a na pozew na druku OP
A pismo procesowe dostarczasz na rozprawie do rąk sędziego. Normalne pismo procesowe. W dwóch egzemplarzach. Musi zawierać Sąd, dane powoda, dane pozwanego, sygnaturę. Możesz też podnieść zarzut ustnie do protokołu.

Dostałem pozew i na osobnym papierze nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym.

I zauważyłem jeszcze coś. W tej umowie cesji jest podpisał się pełnomocnik, który nie jest na wykazie pełnomocników z wyciągu z funduszy inwestycyjnych Ultimo.

Możesz to podnieść, ale w tej sytuacji i tak nie ma to znaczenia.

przepraszam ze sie tak wtrące. Otrzymałam dzisiaj z ultimo pismo o odkupieniu wierzytelności od firmy regita ( 2012 wziełam tam chwilówkę na 350zł) teraz ultimo chce wpłaty na 380. jak rozumiem dlug jest przdawniony. czy mam napisać pismo do firmy ultimo czy czekać na pozew z sądu i dopiero wnieść wniosek o przedawnienie?

dziekuje bardzo. A wzor pisma o przedawnienie znajde na stronie sądu?

Powrót