Pozew Ultimo/Provident a przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku pozwanyprzezbank
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jak wniosą pozew to będziesz składać albo sprzeciw od nakazu zapłaty albo odpowiedź na pozew- w tym podniesiesz zarzut przedawnienia

A nie trzeba? Przepraszam nigdy nie miałam z tym doczynienia wystarczy napisać własnymi słowami?

anna i michał napisał:
A nie trzeba? Przepraszam nigdy nie miałam z tym doczynienia wystarczy napisać własnymi słowami?
a dostałeś jakieś pismo z sądu że chcesz podnosić zarzut przedawnienia?

Jeszcze nie ale domyślam się że takie pismo niebawem dojdzie

anna i michał napisał:
Jeszcze nie ale domyślam się że takie pismo niebawem dojdzie
no to jak dojdzie to wtedy będziesz się martwił i wrócisz na forum po jakieś porady a teraz ciesz się chwilą idź na spacer z dziewczyną może jakieś piwko itd,

Dostałem pismo z sądu, ultimo wycofało pozew bez zrzeczenia się roszczenia. Jak złożą po raz kolejny, to zarzut przedawnienia podniosę na sprawie.

Jeszcze raz dzięki za wszelką pomoc :)

Dziwna idea trochę tego forum, podobnie jak "anuluj mandat" na facebooku.

Ten kto chce odzyskać pożyczone pieniądze to oszust, krętacz itp.

Najlepiej wgl brać chwilówki i nigdy nie oddawać

pozwanyprzezbank napisał:
Dostałem pismo z sądu, ultimo wycofało pozew bez zrzeczenia się roszczenia. Jak złożą po raz kolejny, to zarzut przedawnienia podniosę na sprawie.
w moim odczuciu coś tu jest nie tak, moje wątpliwości co do cofnięci pozwu i umorzeniu sprawy,
1) złożono pozew,
2) wydano nakaz zapłaty w post. upominawczym,
3) złożono sprzeciw od nakazu,
4) powód cofnął pozew bez zrzeczenia się roszczenia,

moje pytanie: czy wyraziłeś zgodę na cofnięcie pozwu bez zrzeczenia się roszczenia?

W uzasadnieniu było napisane, że powód powołał się na art. 203 par. 1 k.c.p.
Myślę, że wycofali, jak dostali ode mnie odpowiedź na pozew.

Pelicylin napisał:
Dziwna idea trochę tego forum, podobnie jak "anuluj mandat" na facebooku.

Ten kto chce odzyskać pożyczone pieniądze to oszust, krętacz itp.
Przestań wypisywać idiotyzmy, tematyka jest ci widać obca a wyraźnie chcesz zabłysnąć.
Kto chce odzyskać należne mu pieniądze - to odzyska.
Komu nie zależy - ten dopuści do przedawnienia.
Tymczasem sporo podmiotów chce nienależne pieniądze. Żadne pożyczone. Kupione jakieś śmieci aby zrobić biznes.

@robinson21 przed rozprawą powód może wycofać pozew właściwie w każdej chwili. Jedynie sąd może zbadać czy wystąpiły przesłanki negatywne i nie umorzyć postępowania.

digiton napisał:
przed rozprawą powód może wycofać pozew właściwie w każdej chwili. Jedynie sąd może zbadać czy wystąpiły przesłanki negatywne i nie umorzyć postępowania.
owszem rozumiem ale jeżeli był wydany nakaz zapłaty w SR pozwanego po czym złożony został sprzeciw i po otrzymaniu przez powoda odpisu sprzeciwu powód cofnął pozew to mi tutaj coś nie gra ze strony sądu - ale to są moje wnioski nie znam szczegółów sprawy,

Nakaz zapłaty wydaje się na posiedzeniu niejawnym. Nie na rozprawie. A pozew można cofnąć aż do rozprawy.

robinson21 napisał:
owszem rozumiem ale jeżeli był wydany nakaz zapłaty w SR pozwanego po czym złożony został sprzeciw i po otrzymaniu przez powoda odpisu sprzeciwu powód cofnął pozew to mi tutaj coś nie gra ze strony sądu - ale to są moje wnioski nie znam szczegółów sprawy,

To normalne dla Ultimo,sam miałem podobnie .Pojechałem na sprawę po wnisieniu sprzeciwu od nakazu i jeszcze rano na wokandzie była sprawa a w południe już wykreslona bo cofneli pozew.

karaczoch napisał:
To normalne dla Ultimo
W Ultimo pracują tacy sprytni i rozgarnięci, że cofać pozew to chcą miesiąc - a nawet i rok - po uprawomocnieniu sie wyroku :D

Powrót