Pozew w trybie uproszczonym - podstawowe pytania

• Autor wątku Autor wątku arte_mm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arte_mm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry,

Chcę złożyć pozew do sądu rejonowego w trybie uproszczonym ( kwota roszczenia 3.000 zł ) i nie mogę znaleźć potwierdzonych informacji ( na stronach różnych sądów podawane są sprzeczne informacje ).

Pytanie jaki mnie nurtują:

1. Czy nadal obowiązuje formularz ( P ) do pozwu w trybie uproszczonym? Jeśli nie to czy mogę go na nim złożyć mimo wszystko?

2. Jaka jest opłata ( dla roszczenia ok 3.000 zł )? 100 zł czy 200 zł?

3. Czy mimo, że roszczę o zapłatę mogę w rubryce 6.2 wnieść o nakazanie czynności która jest bezpośrednio związana z głównym roszczeniem?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam,

Rod

arte_mm napisał:
Czy nadal obowiązuje formularz ( P )
tak,
arte_mm napisał:
2. Jaka jest opłata
może to być 5% od kwoty sporu lub 200 zł ale ręki nie dam sobie uciąć,
arte_mm napisał:
3. Czy mimo, że roszczę o zapłatę mogę w rubryce 6.2 wnieść o nakazanie czynności która jest bezpośrednio związana z głównym roszczeniem?
możesz napisać, wnoszę o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym,

Dziękuję robinson21

Jest tak jak piszesz co do formularza i opłaty ( 200 zł ), zdążyłem wykonać telefon do sądu.

Poproszę Cię o doprecyzowanie odpowiedzi do 3 pytania, napiszę szczegółowiej:

- pośrednik kurierski zablokował by zwrot pobrań ( właśnie te 3.000 zł ) i chcę je zwrócić je dopiero po spłaceniu "ujemnego salda" które powstało po naliczeniu opłaty z którą się nie zgadzam.

W pozwie chcę napisać, że oprócz wypłaty tej kwoty żądam odstąpienia od naliczenia tej opłaty bo jest ona bezpodstawnie naliczona co właśnie udowodnię w uzasadnieniu.

Czy to tekstem pogrubionym mogę wpisać do rubryki jako dodatkowe zachowanie które sąd ma nakazać? Wiem, że w trybie uproszczonym jeden pozew, jedno roszczenie ale to ma właśnie ścisły związek ze sobą i jedną argumentację.

Będę wdzięczny za podpowiedź.

Mo

arte_mm napisał:
żądam odstąpienia od naliczenia tej opłaty
nie pisz tego w tym punkcie, to możesz napisać w uzasadnieniu ale jak sąd do tego podejdzie tego nie wiem, możesz się spodziewać ze strony przeciwnej prawdopodobnie zarzutu potrącenia ale nie jestem pewny na 100%.

Powrót