Pozew z e-sądu w Lublinie

• Autor wątku Autor wątku catnips
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

catnips

Stały bywalec
Odpowiedzi
414
Witam,
przyszedł pozew listem poleconym, jak zgłasza się sprzeciw do pozwu? Na specjalnym druku czy jakoś elektronicznie?

Pozew jest o zapłatę końcówek 3-ch faktur za gaz, wyszczególnione jest to na kwotę 650 zł. Gaz został całkowicie zlikwidowany półtora roku temu - na pozwie widnieje z niezrozumialych mi przyczyn "wartość przedmiotu sporu" na... ponad 7000 zł :sad:
Czy to jest błąd i czy można złozyć w pozwie sprzeciw do tej kwoty?
O ile się orientuję to wartość przedmiotu sporu podaje się do cyklicznych płatności, np. alimentów...
Proszę o poradę,
pozdr

Wnies sprzeciw na normalnej A4 i to szybko. Ja olalem i komornik mi zabral 2400

Witam,
pozew wniosę, ale nie wiem czy mogę zakwestionować tą kwotę 7000 zł...

Żeby było ciekawie, to niedawno przyszły z PGNIG ...faktury za "zużycie prognozowane" gazu na licznik, który dawno został zdjęty na mój wniosek i mam z tego protokół...
Licznik gazu był zamontowany na zewnątrz budynku, na rurze została zalożona plomba więc o zużyciu jakimkolwiek nie ma mowy!

Co z tym zrobić? czy to próba wyłudzenia?

Nikt nie wie?

mam czas na napisanie sprzeciwu do czwartku:sad:
pozdr

Nie zasadne roszczenie. Wnieś sprzeciw. Uzasadni krótko faktury które są podstawą roszczenia dotyczą nieistniejącego urządzenia pomiarowego zdemontowanego przez pracowników gazowni, oplombowane
Protokolarnie data W dziale komorniczym przeczytaj wątki przyklejone w tym Bedka jakie pisma i do kogo. Wzory sprzeciwów znajdziesz tez w sieci. Możesz tez zalogować się do E sądu i wnieść poprzez system...
Poszedłbym też do gazowni i próbował wyjaśnić sprawę poznać ich stanowisko - może mają bałagan?.

Ostatnia edycja:
Dziekuję,
co do faktur wysłanych już PO zdjeciu licznika to oczywiście sprzeciw wniosę, zastanawia mnie jednak, jak im wyszła "kwota przedmiotu sporu" na prawie 8000 zł, skoro nawet podsumowanie faktur które są wyszczególnione daje kwotę około 780 zł...

Czy mozliwe jest, by dochodzili bezprawnie kwoty 10-krotnie wyższej niż im się należy???
Ja ponad rok gazu nie używam, ostatnie przedsądowe wezwanie do zapłaty opiewa na kwotę 650 zł, ale pewnie doszły odsetki...Ale 8000 zł to im się w żadnym razie nie należy///

Czy w sprzeciwie należy tą kwotę oznaczyć jako nie zasadne roszczenie?
Z tego co doczytałam to mogą windykowac jedynie te 650 zł +% bo się nie przedawniły...
A co z resztą kwoty?
Pozdr

Koszty zastępstwa, odsetki, kary Umowne i inne zaloguj się. dowiesz się wszystkiego dlaczego taka a nie inna kwota i z czego wynika.

Powrót