pozew z sądu rejonowego

• Autor wątku Autor wątku rudesmen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rudesmen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Otrzymałem pocztą:
1. DORĘCZENIE odpisu pozwu (Sąd Rejonowy Wydział Gospodarczy w moim mieście)
2. POZEW O ZAPŁATĘ W POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM (z pieczęcią ODPIS) (Sąd Rejonowy dla Warszawy-Środmieścia w Warszawie Wydział Cywilny)

W pouczeniu DORĘCZENIA jestem informowany:
"niniejsze postępowanie toczy się zgodnie z przepisami o postępowaniu w sprawach gospodarczych" i możliwości złożenia wniosku o rozpoznanie sprawy z pominięciem w/w w ciągu tygodnia.

Sprawa związana jest z moją JDG (obecnie zawieszona) - więc jak wyczytałem w Internecie taka możliwość mi przysługuje.
A) Czy wniosek o treści:
"Wnoszę o rozpoznanie sprawy z pominięciem przepisów o postępowaniu gospodarczym" - jest wystarczający?
B) Do którego sądu kierować pisma i czym jest drugi sąd w tym wypadku?
C) Domyślam się że pomimo złożenia w/w wniosku czas na odpowiedź na pozew nie ulegnie zmianie?
D)W pozwie o zapłatę powód wnosi o 15 punktów z wieloma podpunktami i dodaje wielostronicowego UZASADNIENIE - właściwa odpowiedź na pozew powinna odnosić się do każdego punktu z osobna i tak samo zawierać uzasadnienie?

W pozwie o zapłatę powód wnosi o 15 punktów z wieloma podpunktami i dodaje wielostronicowego UZASADNIENIE - właściwa odpowiedź na pozew powinna odnosić się do każdego punktu z osobna i tak samo zawierać uzasadnienie?

Odpowiadając na otrzymany pozew odnosisz się do tego, co pisze strona przeciwna. Twoje uzasadnienie jest tutaj jak najbardziej wskazane.

Odpowiadając na pozew powinieneś wnieść zarzuty z uzasadnieniem do tego, z czym się nie zgadzasz w pozwie. Do twierdzeń czy roszczeń które akceptujesz nie ustosunkowujesz się.

Powrót