Pozew za niską ocenę w ***

• Autor wątku Autor wątku MG42
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MG42

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień dobry,

dodałem najniższą ocenę wraz z negatywnym komentarzem do profilu przychodni zdrowia. W odpowiedzi dostałem wezwanie do usunięcia nieprzychylnego komentarza. Autor powołał się na art. 24 § 1 KC. Zastosowałem się, ale zostawiłem najniższą ocenę, już bez opinii rzecz jasna.
Po drodze właściciel straszył mnie kilkukrotnie olbrzymimi kosztami, pozwem, namierzaniem itp. Za każdym razem prosiłem, żeby mnie nie nękał niechcianą korespondencją.

Ale moje pytanie brzmi czy za wystawienie najniższej oceny (jedna gwiazdka) istnieje realna szansa, żeby sąd przyznał rację powodowi?

Z opinią jest jak z 4 literami, każdy ma swoją ;) pytanie czy to co napisałeś było Twoja subiektywną oceną, czy faktem. Rozmawiałem kiedyś na ten temat z radcą prawnym i powiedział, że publikowanie suchych faktów i wystawienie np. 1 gwiazdki jest zasadne.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Teraz wystawiłem tylko jedną gwiazdkę. W usuniętym komentarzu nie używałem sformułowań powszechnie uznawanych za obraźliwe, a jedynie wyjaśnienie niskiej oceny. Ba, nawet chwaliłem część personelu. Mimo postanowiłem go skasować. Samej oceny (gwiazdki) natomiast nie zamierzam usuwać.

Mass1910 napisał:
Z opinią jest jak z 4 literami,...
MG42 napisał:
... nie używałem sformułowań powszechnie uznawanych za obraźliwe, ...
Obydwaj, w ramach uzupełniania wiedzy, poczytajcie o zniesławieniu. Temat wielokrotnie, do bólu omawiany na FP.

Z tego wynika, że niska ocena nawet bez komentarza stanowić może pomówienie. Nawet z pozytywnym komentarzem. Świetnie, w pizdu idzie cały system oceniania w necie. Co za kraj ...

A czy mogę w rewanżu postraszyć, że Art. 190a. KC, czyli uporczywe nękanie mejlami, które miały na celu zastraszyć mnie i zmusić do określonego zachowania, o którym mowa w art. 191 KK?

Ostatnia edycja:
Nie chce zakładać kolejnego takiego samego tematu, więc podbiję ten, bo jestem w identycznej sytuacji. Mimo prawdy (bez pomówień, wulgaryzmów) opisanej w jednogwiazdkowej opinii dostałem pismo ze straszeniem 24 kc, 212 kk.

Postanowiłem usunąć tekst z opinii, bo nie mialem ochoty wymieniać się mailami, pismami, a może skończyć w sądzie.

Niestety dałem palec, a przychodnia chce rękę. Żąda usunięcie również tej jednej gwiazdki już bez żadnego opisu tekstowego. Zakładając, że pójdą z tym do sądu, mogą cokolwiek tam ugrać?

Powrót