Pozew zbiorowy przeciwko pracodawcy w UK

• Autor wątku Autor wątku Jurajski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jurajski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam Wszystkich Forumowiczów.

Otóż pracowałem w Anglii w firmie budowlanej której szefem jest polak. Z różnych względów odszedłem z tej firmy, lecz nie dostałem wynagrodzenia które należało mi się(mowa o 1500 funtów, które było wyliczane na zwykłej kartce) Gdy wracałem do Polski szef dał mi parę set funtów, lecz tych 1500 funtów nie miał i zapewnił mnie że zostaną mi je wysłane lub gdy wrócę do UK zwróci mi je. Niestety przez prawie pół roku nie dostałem moich pieniędzy tak samo jak prawie 20 ludzi którzy u niego pracowali i już nie wrócili. Niestety pracowałem na czarno choć wmawiał mi, że załatwi mi wszystkie papiery lecz tego nie uczynił. (
Czy jest choć odrobinę szans na odzyskanie naszych pieniędzy na drodze prawnej?? ( Wiadomo, że oszukiwał ludzi i będzie dalej to robił, bo co chwila jeżdżą do niego nowi pracownicy którym obiecuje kokosy, nie wspominam tutaj o tym, że traktuje ludzi jak bydło których nie szanuje a co niektórych traktuję jak worki treningowe).

Bardzo proszę o jakieś wskazówki co mamy robić żeby odzyskać nasze pieniądze.
Pozdrawiam.

Witam. Sprawa jest trudna do załatwienia z Polski. Jedynie i to chyba najlepsze wyjście to zbierz te osoby i idzcie do prokuratury i zgłoście przestępstwo. Zbierz wszystko co masz papiery z pracy obojętnie rachunki cokolwiek i zgłoście podając jak najwięcej danych.Dziś są podpisane umowy wspułpracy policji Anglii i Polski to jest durze ułatwienie. Jakbyś przyjechał do UK idz na policje poproś tłumacza i zgłoś to wszystko. Pamiętaj przestępstwa związane z wykorzystywaniem pracowników są prowadzone nie odpłatnie zarówno w Polsce jak i w UK. Powodzenia.

Witam,
1. Jesli pracowales przed 1 maja 2011 to miales obowiazek zarejstrowac sie w HO. A Twoj pracodawca mial obowiazek zadac od ciebie rejestracji. Jesli tego nie zrobil podlega karze w wys. 5000 f.
2. Watpie aby sad zajmowal sie w obronie nielegalnie zarobionych pieniedzy, bo jesli zdarzenie mialo miejsce przed 1 maja, wina jest tez Twoja, bo praca na czarno jest przestepstwem i w zwiazku z tym nie wystepujesz w roli poszkodowanego
3. Jesli zdarzenie mialo miejsce po 1 maja 2011 mozecie probowac, podac pracodawce do sadu pracy.
Moge zasugerowac kontakt z Urzedem Skarbowym w Anglii, poinformowanie ich o waszym pracodawcy ze zatrudnia ludzi na czarno, wtedy zrobia mu kontrole i poniesie kare.
Wybrac sie do dobrego prawnika i doinformowac jak wasza sytuacja w swietle prawa wyglada.
Policzcie koszty jakie bedzie musieli poniesc w zwiazku z wynajeciem prawnika itp. i czy to sie oplaci
Kazdy kto pracuje na czarno powinien miec swiadomosc ze moze zostac oszukany i praktycznie jest pozbawiony praw w dochodzeniu swoich racji.
Ten mechanizm na rynku angielskim dziala od lat i takich dorobkiewiczow na ludzkiej krzywdzie jak twoj pracodawca jest wielu.
Ja sie dziwie tylko wam ze pomimo tego ze nie spelnial obietnic, dalej pracowaliscie u niego a teraz czujecie sie oszukani.
Zycze powodzenia

Dziękuję bardzo za wskazówki :) Niestety pracowałem przed 1 maja :/ W najbliższym czasie skonsultuję się z prawnikiem, opowiem mu całą historie i będę dokładnie wiedział czy opłaca się walczyć, jeśli nie to narobię mu "koło dupy" ile się tylko da, chyba że pieniądze na które ciężko pracowałem zwróci.

Pozdrawiam i postaram się jeśli coś zdołam z tym zrobić napisać tutaj, bo może to pomoże innym ludziom wykorzystanym przez złodziei(bo tylko tak można nazwać takie osoby, które idą do pieniędzy po trupach nie myśląc czy komuś są potrzebne pieniądze czy nie, czy ktoś może mieć ogromne problemy i potrzebuje tych pieniędzy) za granicą odzyskać swoją należność.

Do wszystkich takich "złodziei": MIEJCIE HONOR!!

Jurajski napisał:
Dziękuję bardzo za wskazówki :) Niestety pracowałem przed 1 maja :/ W najbliższym czasie skonsultuję się z prawnikiem, opowiem mu całą historie i będę dokładnie wiedział czy opłaca się walczyć, jeśli nie to narobię mu "koło dupy" ile się tylko da, chyba że pieniądze na które ciężko pracowałem zwróci.

Pozdrawiam i postaram się jeśli coś zdołam z tym zrobić napisać tutaj, bo może to pomoże innym ludziom wykorzystanym przez złodziei(bo tylko tak można nazwać takie osoby, które idą do pieniędzy po trupach nie myśląc czy komuś są potrzebne pieniądze czy nie, czy ktoś może mieć ogromne problemy i potrzebuje tych pieniędzy) za granicą odzyskać swoją należność.

Do wszystkich takich "złodziei": MIEJCIE HONOR!!
Ale ty sam jestes złodziejem, pracowales na czarno, nie placiles podatków, a z rzeczy które były nabyte za podatki innych korzystales. Jednym słowem okradales każdego kto pracuje i płaci podatki. Dobrze sie stało, mam nadzieje ze następnym razem cie złapią i zapłacisz najwieksza możliwa karę.

Gdybyś czytał pierwszy post wiedziałbyś że szef miał mi załatwić wszystkie papiery ale tego nie uczynił... Sam nie mogłem tego zrobić, bo pracowałem 7 dni w tygodniu i nie wmawiaj mi że jestem złodziejem.
Powiedz osobą które pracowały w tzw. "obozach pracy" że są złodziejami, po za tym to państwo okrada obywateli.

Jurajski napisał:
Gdybyś czytał pierwszy post wiedziałbyś że szef miał mi załatwić wszystkie papiery ale tego nie uczynił... Sam nie mogłem tego zrobić, bo pracowałem 7 dni w tygodniu i nie wmawiaj mi że jestem złodziejem.
Powiedz osobą które pracowały w tzw. "obozach pracy" że są złodziejami, po za tym to państwo okrada obywateli.
Ty powinieneś zadbać o to by załatwić swoje papiery, nie twój szef.
Skoro pracowales bez papierów najwyraźniej ci to odpowiadało.
Żeby sie zarejestrować jako selfemployed wystarczy kilka telefonów, wiec nie mów mi ze pracowales i nie miałeś czasu.

Rolnick napisał:
JEZELI BYLBYS DOBRY W TYM CO ROBISZ I JAK SZEF BY TO WIDZIAL, TO I MIALBYS KASE I PAPIERY DO REJESTRACJI I NIE PISALBYS DZIS ZALI

ch%^a wiesz ch$%^a widziałeś!

PS. Jeśli już ktoś pisze w tym temacie, to na temat!! Nie obchodzi mnie czy uważasz mnie za złodzieja czy nie, bo mnie nie znasz i ludzi się nie osądza jeśli się nie zna dobrze. Jeśli nie chcesz mi pomóc to się nawet nie wypowiadaj bo chcę tylko rad w stylu 2 pierwszych postów które są na temat i które mogą mi pomóc.

Powrót