pozew

• Autor wątku Autor wątku ANDRZEJ G.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ANDRZEJ G.

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam. Uprzejmie proszę o informację – czy jest możliwe złożenie pozwu na podstawie znanego adres e-mailowego?. Pozwany ukrywa się w Anglii i jedynie taki adres mogę Sądowi okazać. Pozdrawiam.

Haha, ach te Walentynki. Myślałem, że piątek 13 go bardziej mnie zaskoczy :)
Do rzeczy... nie, na mejla sąd nikomu nic nie wyśle. Musi być adres pocztowy z kodem pocztowym.

Powództwo musi być cywilne, nie da się karnie? Jaki jest przedmiot sprawy?

Ponownie witam. Dogadywałem się ze stroną (ma również udziały w tej samej kamienicy) w sprawie odsprzedaży części kamienicy. Od najemców (którzy w wyniku informowania ich przez osobę trzecią tj. ojca strony) ,wyprowadzili się jasno informując, iż tylko z tego powodu. Obecnie strona umyła ręce. Czytałem, że takie działanie nakierowane li tylko na ,,zniszczenie” finansowe jest karalne. Pozdrawiam

A co jest treścią pozwu? Zniesienie współwłasności?

Witam. Zniesienie współwłasności już nastąpiło. Moje uwagi są pod kątem art. 24 § 1 k.c.

Przedmiotem dyskusji jak mniemam są dobra majątkowe, a nie osobiste. Więc jakie uwagi?

Zdecydowanie tak dobra majątkowe. Czy korzystając z treści art. 24 § 1 k.c. cytuję ,, można również żądać zadośćuczynienia pieniężnego” za utracone korzyści w postaci braku wpłat opłat czynszowych są jakieś szanse?.

Art. 23. Kc
Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach.
Art. 24. § 1. Kc
Ten, czyje dobro osobiste zostaje zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania, chyba że nie jest ono bezprawne. W razie dokonanego naruszenia może on także żądać, ażeby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności ażeby złożyła oświadczenie odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie. Na zasadach przewidzianych w kodeksie może on również żądać zadośćuczynienia pieniężnego lub zapłaty odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany cel społeczny.

Co tu mają wspólnego opłaty czynszowe?

Witam. Czynsz jest dla mnie dobrem materialnym - chyba, że się mylę. Pozdrawiam

Powrót