pozno dostarczony pozew i nakaz zaplaty

• Autor wątku Autor wątku tomasz70
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomasz70

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Od 7 lat nie mieszkam w Polsce. Szwagierka przypadkowo odebrala list polecony z e-sadu ( podpisala sie swoim nazwiskiem), wlasnie przeslano mi ten list. Jest to pozew o zaplate i nakaz zaplaty w postepowaniu upominajacym powodem jest EOS1 fundusz inwestycyjny zamkniety niestandardowy.... dodam ze dotyczy to dla mnie sporej kwoty, kompletnie nie wiem o co chodzi. jest tu napisane ze mozna wniesc sprzeciw do sadu ale w terminie 14 dni- ten termin juz uplyna z racji przekazywania korespondencji. moze mialem przed wyjazdem jakas nieuregulowana naleznosc nie bardzo dobrze pamietam, wiem ze pojakims czasie dlug moze ulec przedawnieniu. bardzo prosze o pomoc jakie kroki powinienem powziasc i jak sformuowac pismo czy do sadu czy do tej firmy EOS. bardo prosze o pomoc

Dług ulega przedawnieniu w zależności od tego komu jesteś coś winny, więc zamieść więcej szczegółów. Co do przedawnienia to musisz podnieść zarzut przedawnienia, sąd nie wie, czy nie uznałeś długu. Jednak nie wiem, czy możesz ubiegać się o przywrócenie terminu. Pozostawię to komuś bardziej doświadczonemu.

pozew o zaplate dotyczy kredytu gotowkowego wobec banku z roku 2003. wiec chyba sie przedawnil.chcialbym napisac pismo w tej spawie. tylko nie wiem jak sformuowac i czy nie jest za pozno na steplu pocztowym widnieje data 24 stycznia. prosze o pomoc

tomasz70 napisał:
pozew o zaplate dotyczy kredytu gotowkowego wobec banku z roku 2003. wiec chyba sie przedawnil.chcialbym napisac pismo w tej spawie. tylko nie wiem jak sformuowac i czy nie jest za pozno na steplu pocztowym widnieje data 24 stycznia. prosze o pomoc
Tak, przedawnił się. 24 stycznia, więc 2 tygodnie jeszcze nie minęły, możesz podnieść zarzut przedawnienia. I ewentualnie sprzeciw, jeżeli nakaz ma klauzule wykonalności. Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę.

bardzo dziekuje za pomoc, bardzo. mam nadzieje ze moj list dotrze do sadu w terminie poniewaz mieszkam za granica wiec dostarczenie moze dluzej trwac. chcialbym juz jutro wyslac nie wiem jak to napisac i tu moja prosba usilna o pomoc w napisaniu czy jest jakas formula, czy wystarczy wzmianka o przedawnieniu i wyrazenie sprzeciwu, czy mam sie podeprzec jakims paragrafem, wiem ze nie mam zbyt duzo czasu pomozcie

Nie liczy się data wpływu do sądu, a data nadania na poczcie.
Ale zawsze możesz wysłać priorytetem.

Napisz sprzeciw - na zwykłej kartce - napisz, że zaskarżasz w całości nakaz zapłaty i podaj, że podnosisz zarzut przedawnienia.

Nie zapomnij podać również sygn. akt sprawy w sprzeciwie i wyślij 7 lutego najpóźniej.

Do postu wyżej dodam tylko, że nie możesz a wręcz musisz wysłać to priorytetem, może być nawet za potwierdzeniem odbioru. Na takich sprawach nie warto oszczędzać kilka zł, a masz ewentualny dowód w razie jakiegoś nieporozumienia.

bardzo wszystkim dziekuje ale jeszcze jedno pytanie: na jaki adres wyslac sprzeciw. na kopercie widnieje adres sad rejonowy lublin-zachod VI wydz.cywilny ul. boczna lubomelskiej 13 on tez jest na pozwie o zaplate ale na nakazie zaplaty w postepowaniu upominawczym przy pouczeniu gdzie mowa o mozliwosci sprzeciwu jest inny adres krakowskie przedmiescie 78 ten sam sad i wydzial i miasto tylko ulica inna. na ktory adres wyslac aby dobrze dotarlo?

tomasz70 napisał:
bardzo wszystkim dziekuje ale jeszcze jedno pytanie: na jaki adres wyslac sprzeciw. na kopercie widnieje adres sad rejonowy lublin-zachod VI wydz.cywilny ul. boczna lubomelskiej 13 on tez jest na pozwie o zaplate ale na nakazie zaplaty w postepowaniu upominawczym przy pouczeniu gdzie mowa o mozliwosci sprzeciwu jest inny adres krakowskie przedmiescie 78 ten sam sad i wydzial i miasto tylko ulica inna. na ktory adres wyslac aby dobrze dotarlo?

Do sądu w Lublinie.

chce poinformowac iz dostalem postanowienie z sadu ( po wniesieniu przeze mnie sprzeciwu) sprawa dotyczyla pozwu i nakazu zaplaty, przedstawilem zarzut przedawnienia, postanowienie brzmi iz sad postanawia stwierdzic skuteczne wniesienie sprzeciwu i utrate mocy nakazu zaplaty w calosci; przekazac rozpoznanie sprawy do sadu rej. Lublin-Zachod wydz1 . moje pytanie jest nastepujace: czy to juz koniec tej sprawy, czy mam rozumiec ze jest zakonczona, czy powinienem cos zrobic bo jest napisane w pouczeniu iz przysluguje mi srodek zaskarzenia w postaci zazalenia , nie bardzo to wszystko rozumiem, prosze o pomoc i wyjasnienie

tomasz70 napisał:
prosze o pomoc i wyjasnienie

Wystarczy przejrzeć forum, temat maglowany na bieżąco, to normalne postępowanie że sprawa trafi do SR

no dobrze, moze byla o tym mowa juz na forum ale te prawnicze sprawy naprawde nie dla wszystkich sa latwe:(, wiec to standardowa procedura ze sprawa trafia do SR ale czy ja mam cos do nich napisac teraz czy tylko czekac, bardzo prosze

Dostaniesz wezwanie na sprawę, chodzi o to że e-sąd zajmuje się sprawami prostymi - jest zadłużenie wystawia nakaz, jeśli wniosłeś sprzeciw to sprawa już się komplikuje i rozpatruje to normalny sąd

tomasz70 napisał:

pretorian1 napisał:
Do sądu w Lublinie.

Mam ten sam problem z dwoma adresami. Który jest aktualny?

W nakazie jest adres do:
Sad Rejonowy Lublin-Zachod w Lublinie
VI Wydzial Cywilny
ul Krakowskie Przedmiescie 78
20-076 Lublin

Tego adresu nie mogę znaleść na mapie Google!

Na witrynie sadu jest adres:
Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie - Wydziały Sądu Rejonowego
VI Wydzial Cywilny (e-Sad) Lublin
ul. Boczna Lubomelskiej 13
20-070 Lublin

I co to za dziwactwo aby w od miesięcy podawali jakiś nieaktualny adres?

PS. kamienica pod adresem ul Krakowskie Przedmiescie 78 istnieje ale Google myśli, że adresy kończą się na 76.

Ostatnia edycja:
Powrót