Pozostałości po działalności gospodarczej

• Autor wątku Autor wątku Weles
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Weles

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Nie wiem czy piszę w dobrym dziale ale nie mogłem znaleźć bardziej odpowiedniego.

Przejdę od razu do rzeczy.

Prowadziłem kilka lat temu działalność gospodarczą (produkowałem łodzie wiosłowe itp.) ,którą zakończyłem. Pozostało mi po tej działalności cała masa materiałów oraz 12 łodzi. Pytanie brzmi: jeśli chcę sprzedać owe łodzie , oczywiście nie hurtowo lecz pojedyńczo powiedzmy za 1000pln brutto za sztukę np. poprzez serwis allegro to czy nie popełniam jakiegoś "przestępstwa" podatkowego. Tzn. jak to zrobić aby było to legalne? Przyjmijmy że sprzedam komuś łódkę i ten ktoś zarejestruje ją w swojej gminie podając mnie jako sprzedającego, to rejestruje ją jak np. samochód. Czy jeśli powtórzy się to kilkanaście razy i przy każdej rejestracji podane zostaną moje dane to czym coś takiego może mi grozić.
Powiedzmy że wystawiam łódź na allegro, sprzedaję ją i allegro pobiera ode mnie prowizje (wcale nie małą ) od sprzedaży to czy ja także muszę odprowadzić od tej sprzedaży podatek? Czy powinno robić to allegro? Bo w końcu zapłaciłem za wystawienie aukcji,zapłaciłem prowizję i jeszcze mam od tego podatek odprowadzić? To jaki będę miał z tego zysk? Po prostu jak to zrobić aby było legalnie i nikt się nie przyczepił?
Proszę o pomoc.

No to jest twój dochód z działalności gospodarczej, który musisz opodatkować i tyle. Być może odporwadzić VAT (to zalezy od kwoty itd.). No raczej nie ma co udawać, że po prostu od tak sobie odsprzedajesz swoje łódki, które akurat masz...
Działalności widać de facto nie zakończyłeś, bo jej nie zlikwidowałeś.

Gdyby to była jednorazowa umowa sprzedaży, nei w ramach działalności, to płaci siętylko PCC. Ale w twoim wypadku to dla mnie ot jest działalność.

Działalność jest zlikwidowana , tylko magazyn zawalony śmieciami z działalności.
Czyli żeby sprzedać śmietnik jaki mi pozostał to muszę otworzyć ponownie działalnosc?? Nie ma prostszego rozwiązania. Działalności nie mam,nie jestem płatnikiem Vat-u. Jestem na dzień dzisiejszy osobą prywatną z kupą śmieci. Której de facto nie mogę sprzedać. Co zrobić?

No, widzę że odpowiedzi jest całe "multum". Strasznie pomocne to forum. Żal.pl

Działalność jest zlikwidowana , tylko magazyn zawalony śmieciami z działalności.
A remanent likwidacyjny był zrobiony? Podatek z pozostałych towarów zapłacony? Jeśli tak, to można wyprzedawać pozostały towar bez problemu.

Strasznie pomocne to forum. Żal.pl
Komu się spieszy - proszę korzystać z płatnych porad doradcy finansowego.

Powrót