S
SosnaArmagedon2023
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam, chciałbym pozwać kurierską na podstawie
Mam kilka pytań dotyczących pozwania firmy kurierskiej. Po odmowie uznania reklamacji mogę ją pozwać, gdyż
a w regulaminie firmy
Więc z samym pozwem nie powinno być problemów?
Czy pozew może dotyczyć tylko wartości przesyłki? To są grosze, a chciałbym by przewoźnik został bardziej ukarany za swoje nieuczciwe praktyki, np przekazując milion złotych na fundacje spełniającą marzenia dzieci nieuleczalnie chorych.
Prawo Przewozowe Art. 74. 3. Jeżeli po wydaniu przesyłki ujawniono ubytek lub uszkodzenie nie dające się z zewnątrz zauważyć przy odbiorze, przewoźnik ustala stan przesyłki na żądanie uprawnionego zgłoszone niezwłocznie po ujawnieniu szkody, nie później jednak niż w ciągu 7 dni od dnia odbioru przesyłki.
Mam kilka pytań dotyczących pozwania firmy kurierskiej. Po odmowie uznania reklamacji mogę ją pozwać, gdyż
Prawo Przewozowe Art. 75. 1. Dochodzenie roszczeń w postępowaniu sądowym na podstawie ustawy lub przepisów wydanych w jej wykonaniu przysługuje uprawnionemu po bezskutecznym wyczerpaniu drogi reklamacji, przewoźnikowi zaś - po bezskutecznym wezwaniu zobowiązanego do zapłaty.
a w regulaminie firmy
9. Drogę postępowania reklamacyjnego uważa się za wyczerpaną w przypadku odmowy uznania reklamacji przez DPD lub Ubezpieczyciela w imieniu DPD, albo niezapłacenia dochodzonej należności w terminie 3 miesięcy od dnia wniesienia kompletnej reklamacji.
Więc z samym pozwem nie powinno być problemów?
Czy pozew może dotyczyć tylko wartości przesyłki? To są grosze, a chciałbym by przewoźnik został bardziej ukarany za swoje nieuczciwe praktyki, np przekazując milion złotych na fundacje spełniającą marzenia dzieci nieuleczalnie chorych.