Pozwolenie na broń - zatajenie prawdy o chorobie a odpowiedzialność karna

• Autor wątku Autor wątku dawiszy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawiszy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Od dawna intereuję się strzelectwem, zamierzam podejść do egzaminu na patent strzelecki i realizować się w tym sporcie (ot hobby). Do udziału w zawodach jest mi potrzebne pozwolenie na broń do celów sportowych.

Niestety sprawa wygląda tak, że ze względów na stan zdrowia takie pozwolenie mi się "nie należy" (przyjmowanie leków na depresję). Leczę się prywatnie i przynajmniej wg. danych w ZIP (zip.nfz.gov.pl) NFZ nic nie wie na mój temat oprócz realizowanych refundowanych recept (chyba - nie mam dostępu do EWUŚ). Nigdy nie otrzymałem z tego powodu L4 więc analogicznie nie ma informacji na ten temat w ZUS.

Rozważam taką sytuacje, w której "nie przyznam się" do mojego stanu zdrowia i przyjmowanych leków podczas badania psychiatrycznego potrzebnego do uzyskania pozwolenia na broń.

Chciałbym się zapytać czy zatajenie prawdy przed psychiatrą / psychologiem w postępowaniu o przyznanie prawa do posiadania broni podlega pod odpowiedzialność karną.

Sytuacja jest dość analogiczna do tej opisanej w poniższym wątku:
https://forumprawne.org/prawo-karne...eganiu-sie-o-pozwolenie-na-bron-sportowa.html

Czy WPA / Policja ma wgląd do moich danych medycznych w przypadku tego postępowania?

z góry bardzo dziękuję za poświęcony czas na odpowiedź

Powrót