Pożyczenie pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku Ktostamjeden
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Ktostamjeden

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Kiedyś kupiłem z rodzicami konsolę do gry (pół na pół jeśli chodzi o kupno) oraz pożyczyłem im pieniądze. Teraz podam po kolei w punktach wydarzenia (z przykładowymi! kwotami) i później problem.

1. Kupiłem konsolę, umownie płacąc 1/2 pieniędzy. Przypuśćmy ja 100zł i rodzice 100zł. Także tak jakby 1/2 konsoli jest moja a 1/2 rodziców.
2. Pożyczyłem rozdzicom pieniądze - 200zł.
3. Sprzedaliśmy konsolę za 200zł.
4. Chciałbym odzyskać swoje pożyczone pieniądze oraz swoje za sprzedaną konsolę.

I teraz o co chodzi. Mamy uregulować pożyczki sprzedaż, ale mamy rozbieżne punkty widzenia, także je przedstawię:

a) Rodzice - chcą dać mi teraz 100zł za konsolę i w późniejszym czasie 100zł i ma być wszystko tym uregulowane. Razem 200zł.
b) Ja - chcę 100zł za sprzedaną konsolę i 200zł za pożyczone pieniądze. Razem 300zł.

Pytania:

1. Ile winni są mi rodzice?
2. Kto ma rację?

Ktostamjeden napisał:
1. Ile winni są mi rodzice?
2. Kto ma rację?

jeżeli by odliczyć wszystkie pieniądze, które wpakowali na Ciebie Twoi rodzice od poczęcia i czas, to wg mnie jeszcze sporo na minusie powinieneś być 8)

vindex napisał:
I kto wziął pieniądze?

Oczywiście rodzice są w posiadaniu pieniędzy z konsoli i pożyczonych.

@papiinian
Tego to nie musisz mi tłumaczyć. Tobie chyba też nie trzeba, co to kieszonkowe. Ale to w końcu hydepark ;)

Powrót