Pożyczka a jej cesja

• Autor wątku Autor wątku raze
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raze

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

Kolega udzielił pożyczki w kwocie 500 zł pewnej osobie (przez jeden z serwisów pożyczek społecznościowych), na okres 16.05.2012 do 11.08.2014 na 27 równych rat.
Zarobek kolegi miał wynosić 35% czyli 175zł, całościowo miał odzyskać 675zł. Zgodnie z umową, w pierwszej kolejności spłaty zaliczone zostaną na kapitał pożyczki (czyli 500zł), a następnie na wynagrodzenie (175zł). W umowie zawarto zapis, że od niespłaconej w terminie raty pożyczkodawca (kolega) pobiera odsetki karne obliczone wg czterokrotności stopy lombardowej na dzień przeterminowania raty (na dzień zawarcia umowy wynoszą one 25% w skali rocznej). Raty miały być spłacane każdego 11 dnia miesiąca rozpoczynając od 11.06.2012r.
W przypadku zaprzestania spłat zobowiązań wynikających z niniejszej umowy, co rozumiane jest jako opóźnienie z zapłatą co najmniej 2 rat spłaty pożyczki, w sytuacji gdy Pożyczkobiorcy pozostało do spłaty więcej niż dwie raty, Pożyczkodawca zastrzega sobie prawo do postawienia pożyczki w stan natychmiastowej wymagalności, w terminie określonym w wezwaniu.
Z powyższej pożyczki zostały spłacone tylko 2 raty reszta rat niespłacona (pozostało 25 rat = 625zł). Kolega chce sprzedać mi tę wierzytelność, nie podejmował żadnych działań poza 2 mailami i telefonie, ale bez skutku.

Mam kilka pytań odnośnie tej pożyczki:
1. Czy na umowie cesji wartość wierzytelności powinna wynosić 500zł, czy liczyć to jako 500zł-50zł = 450zł skoro wpłaty mają być zaksięgowane na kapitał? Czy wpisać pozostałą należność 625zł, czy jakąś inna wartość?
2. Jak policzyć na dzień dzisiejszy odsetki karne i od której kwoty je liczyć?
3. Czy sama umowa cesji+ potwierdzenie wysłania zawiadomienia zmiany wierzyciela do dłużnika przez kolegę i mnie wystarczy by wnieść pozew o zapłatę? Czy będę potrzebował jeszcze innych dokumentów?
4. Czy muszę odprowadzić jakiś podatek od zakupu wierzytelności?

Bardzo proszę o proste i dokładne rozpisane jak mam to wszystko zrobić, policzyć itp.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Raze

Rada biznesowa: jeśli nie chodzi ci o kompensatę należności z dłużnikiem, to daj sobie spokój, mimo że w sumie to chodzi o drobne. Chyba że chcesz w ten sposób wykupić pierwszą lekcję nt. skup i windykacja w praktyce.

Dokładnie chce to kupić dla nabrania doświadczenia/wiedzy, dlatego proszę o pomoc.

To forum to nie jest doradztwo prawno-biznesowe. Ale w skrócie:
1. Tyle, ile pozostało do spłaty. Wg harmonogramu i sposobu rozliczania, wychodzi że 450. Plus uprawnienia wynikające z umowy do zysku i odsetek
2. Przecież masz napisane - od każdej raty z osobna, pamiętając iż z biegiem czasu stopa procentowa schodziła mocno poniżej te 25%
3. Do pozwu wystarcza, do wygrania sprawy jeśli pozwany wie jak cię skompromitować w sądzie - już nie. Wskazówka: SN V CSK 187/06
4. Podatek płacisz od zysku czyli odzysk minus koszt zakupu

amelia dziękuję, w razie wątpliwości na dalszym etapie będę tu się rozpisywał ;-)

Ty nie możesz mieć wątpliwości jeśli chcesz wygrać, inaczej wygra ten, kto lepiej blefuje bądź nie boi się blefu

Powrót