Pożyczka a rozwód

• Autor wątku Autor wątku lellel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lellel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Czy udzielając pożyczki bratu i jego (wówczas) żonie jako ich wspólne zobowiazanie -po rozwodzie a przed podzialem majatku mogę:
1. zwolnić go z dlugu w połowie a połowę dochodzic od byłej bratowej- bo jest to zobowiazanie podzielne
2. dochodzić całości od niego tylko- bo jest ono solidarne i moge wybierac swiadczeniobiorcę
Prawnik mowil mi cos o obydwu ale nie wiem ktore poprawne.dzieki Wam - z góry;)

Jeżeli ta sytuacja miała miejsce po nowelizacji Kro (po 20 stycznia 2005 roku) a bratowa nie wiedziała o tej pożyczce (nie wyraziła na nią zgody), to można żądać zwrotu jedynie od brata.
Jeśli wiedziała i wyraziła na nią zgodę (ale na gębę) i się wyprze, to to samo.
W powyższej sytuacji, wierzytelności mogą być zaspakajane tylko z dochodów i majątku osobistego brata.

Re

Było na pismie umowione że zobowiazanie jest wspólne- a pozyczka to stare dzieje lata 97-98,wiec przed nowelą.Ma to jakies znaczenie?dzieki wielkie!

W tej sytuacji odpowiedzialność za długi jest solidarna, więc można egzekwować je w takim sam sposób od brata jak i bratowej.

Re

Ostatnia prośba- dokładna podstawa prawna ze dług jest solidarny bo w KRO nie znalazlem;)

Re: Re

[cytat="lellel"]Ostatnia prośba- dokładna podstawa prawna ze dług jest solidarny bo w KRO nie znalazlem;)[/cytat]

[lex:2yaplcnc]Art. 41. (34) § 1. Jeżeli małżonek zaciągnął zobowiązanie za zgodą drugiego małżonka, wierzyciel może żądać zaspokojenia także z majątku wspólnego małżonków.[/lex:2yaplcnc]

Powrót