pożyczka bez potwierdzenia.

• Autor wątku Autor wątku samo1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

samo1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam serdecznie. Sprawa wygląda następująco. Kilka miesięcy temu (dokładnie w listopadzie) zadzwonił do mnie ojciec kolegi z prośbą o pożyczkę gdyż jeśli nie zapłaci natychmiast za mieszkanie to wywala całą jego rodzinę na ulicę. Kolega mówił mi o tych problemach finansowych wiec głupi dałem się złapać i pożyczyłem kwotę 600zl. Spłata miała nastąpić po dwóch tygodniach. Jednak po tym terminie ciągle dostawałem wiadomości, że najpierw szef nie chce mu wypłacić zaliczki a następnie nie wypłacił na czas wypłaty itd itd itd. Ciągnelo się to 2 miesiące. Później napisał mi, że już był w banku i wysłał mi przelew, co też się ciągnęło prawie miesiąc i oczywiście było ściema. Nie wytrzymałem i napisałem (po trzech miesiacach, w styczniu) do kolegi (jego syna), który obiecał, że sprawę załatwi. Napisałem w styczniu a mamy sierpień i dalej pieniędzy nie odzyskałem. Po prostu zachował się jak ojciec i kilka ładnych miesięcy mnie wkręcał. Ale do sedna. Czy mam jakąś szanse na drodze prawnej na odzyskanie pieniedzy jeśli nie mam spisanego żadnego oswiadczenia w sprawie tej pożyczki? Czy sms-y są jakimkolwiek dowodem? Co mogę jeszcze w tej sprawie zrobić?

Super, to juz coś! Mógłbyś mi powiedzieć jak najlepiej i najprościej ta sprawę rozwiązać? Czy jakaś firma windykacyjna się tym zajmie?

Edit.
Dodam że bardziej zależy mi na sprawiedliwości niż na pieniądzach. Wiem, że nikt się tym nie zajmie za np 20% długu ale jestem w stanie odstąpić nawet 50% byleby sprawę załatwić.

Ostatnia edycja:
samo1234 napisał:
Czy sms-y są jakimkolwiek dowodem?
Mogą być, ale nie muszą
samo1234 napisał:
Czy jakaś firma windykacyjna się tym zajmie?
Chyba żartujesz
samo1234 napisał:
Mógłbyś mi powiedzieć jak najlepiej i najprościej ta sprawę rozwiązać?
Należy wysłać wezwanie do zapłaty i liczyć na złamanie psychologiczne, bo w przeciwnym razie trzeba będzie blefować w sądzie

Rozumiem. Czy takie wezwanie do zapłaty musi być jakoś odpowiednio napisane? Gdzie znajdę wzór takiego wezwania?

samo1234 napisał:
Gdzie znajdę wzór takiego wezwania?
Gdzie znalazłeś Nasze forum? Wpisz frazę, wzory pism; przedsądowe wezwanie do zapłaty, ostateczne wezwanie......

Powrót