Pożyczka - co zrobic by odzyskac pieniądze

• Autor wątku Autor wątku peszko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

peszko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Pożyczyłem pieniądze na co mam dowód w postaci umowy jak poniżej.

Uploaded with ImageShack.us

Pożyczkobiorca nie odbiera telefonu a na maila ma zwrotkę ze na spotkanie umówi się tylko w obecności prawnika - wiem ze to tylko gra na zwłoke bo spotkania mogą byc przekładane z dnia na dzień.

Czy teraz mam najpierw wysłać list polecony o nakazie zapłaty? Jaki termin powinienem wskazać? Co w sytuacji gdy nie będzie odbierał poczty?
Rozumiem że od upływu terminu zapłaty można egzekwowac odsetki ustawowe skoro ich nie zapisałęm w umowie?

Druga rzecz wiem że nie zgłosił tej umowy do US by zapłacić podatek - czy cos robic narazie w tym kierunku?

Prosze o naprowadzenie na właściwy tok postępowania w tej sytuacji.

Obie strony podpisały par.5 umowy pożyczki!

Tak umowe podpisały obie strony

peszko napisał:
Czy teraz mam najpierw wysłać list polecony o nakazie zapłaty?
Z potwierdzeniem odbioru.
W przypadku nie odebrania korespondencji tak jak pisze amadia66
pozew o zapłatę.

amadia66 napisał:
Rozpocznij od wezwania do zapłaty. Nie pomoże to pozew o zapłate.

Czy może to byc "Ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty" z terminem 5 dni od otrzymania pisma?

Co zrobić gdy osoba nie odbierze listu i nie bede miał potwierdzenia że go otrzymał?

Może być. W necie aż gęsto od wzorów wezwań.
Co zrobić gdy osoba nie odbierze listu i nie bede miał potwierdzenia że go otrzymał?
Wszystko zalezy od adnotacji poczty. Najpierw wyślij. Dwukrotnie awizowane i nie podjęte w terminie sąd uzna za skutecznie doręczone.

Wezwanie do zapłaty gośc odebrał jednak termin uregulowania należności minął. Czy ma jakiś prawny okres czasu na ewentualne ustosunkowanie sie do mojego wezwania?

Jak sie nie odezwie to tylko pozew do sądu? Czy najpierw zgłosić zawiadomienie do e-sądu czy normalnie do zwykłego?

Dostałem jakies info od EPUservice do reprezentowania przed esadem - czy warto to komus zlecić? Może iśc do zwykłego radcy lub prawnika?

Czy ma jakiś prawny okres czasu na ewentualne ustosunkowanie sie do mojego wezwania?
Nie. Nie ma na co czekac. Składaj pozew o zapłatę.
Czy najpierw zgłosić zawiadomienie do e-sądu czy normalnie do zwykłego?
To już Twój wybór jaki wybierzesz. Z tego co widzę to w e-sadzie wcale szybciej nie jest. Wybrałbym stacjonarny sąd rejonowy.
Radca/adwokat skasują Cie na co najmniej tysiaka. A wystarczy wypełnić pozew P - dostępny tu:
http://www.bip.ms.gov.pl/Data/Files/_public/bip/sprawy_cywilne/form1_p.pdf
Wypełnij w 3 egz. z czego 2 wraz z załącznikami złozysz w sądzie. Trzeci zostaw dla siebie. Sposób wypełnienia znajdziesz w necie - wzorów od groma. O resztę dopytasz na forum.

Powrót