Pożyczka dużej kwoty bez umowy

• Autor wątku Autor wątku monii-k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monii-k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dobry wieczór.

Razem z wspólnikiem pożyczyliśmy koledze kilkadziesiąt tysięcy złotych bez żadnej umowy. W dniu dzisiejszym poinformował nas, że nie ma tych pieniędzy, ponieważ je stracił. Chciałam spytać jakie środki prawne musimy podjąć żeby odzyskać te pieniądze. Nie mamy umowy, ale ja jestem świadkiem mojego wspólnika, a on jest moim. Przekazanie pieniędzy nastąpiło przy nas obojgu. Mamy również wiele sms-ow potwierdzających dokonanie pożyczki i jego sms-y ciagle przeciągające termin spłaty. Czy jest szansa na odzyskanie pieniędzy drogą sadową i jakie kroki powinnismy najpierw przedsięwziąć?

Art. 720. § 1. Przez umowę pożyczki dający pożyczkę zobowiązuje się przenieść na własność biorącego określoną ilość pieniędzy albo rzeczy oznaczonych tylko co do gatunku, a biorący zobowiązuje się zwrócić tę samą ilość pieniędzy albo tę samą ilość rzeczy tego samego gatunku i tej samej jakości.

§ 2. Umowa pożyczki, której wartość przenosi pięćset złotych, powinna być stwierdzona pismem.

cienko to widzę,

A kolega jest wyplacalny? Ma jakis majatek? Bo z pustego to i salomon nie naleje.
I pytanie czy pozyczaly prywatne osoby czy z pieniedzy firmy?

Od 02/03/2017

"...
§ 2. Umowa pożyczki, której wartość przekracza tysiąc złotych, wymaga zachowania formy dokumentowej. ..."

Ma mieszkanie na kredyt. Chodzi o to czy wystarcza sms-y żeby mu udowodnic, ze pożyczył od nas pieniadze

Regand napisał:
A kolega jest wyplacalny? Ma jakis majatek? Bo z pustego to i salomon nie naleje.
I pytanie czy pozyczaly prywatne osoby czy z pieniedzy firmy?

Pozyczaly prywatne osoby

smsy mogą być potraktowane jako uprawdopodobnienie dokonania pożyczki i uzasadniać w konsekwencji dopuszczenie dowodu z zeznań świadków i przesłuchania stron dla wykazania faktu zawarcia między stronami umowy pożyczki oraz jej treści.

Powrót