pożyczka na skan dowodu

• Autor wątku Autor wątku kulturalny91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kulturalny91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam Państwa.

Męczy mnie jedna sprawa. Otóż 15 listopada podpisałem z pewną firmą umowę-zlecenie. Jeszcze tego samego dnia rozwiązałem umowę (poinformowano mnie, że mogę i nie ma problemu). Jednak, jak wiadomo, w takiej umowie zostawia się swoje dane. Ciężko mi teraz sobie przypomnieć, ale prawdopodobnie zostawiłem też skan dowodu (chociaż jak mówię- już nie pamiętam. Wiem, powinienem pamiętać).

Czy nieuczciwy pracodawca (nie mówię, że taki jest) mógłby wykorzystać w takim przypadku moje dane i skan dowodu do zaciągnięcia pożyczki na moje konto, lub czegokolwiek (jakieś raty)?

Jeżeli coś niejasno napisałem, to oczywiście sprecyzuje.

Pozdrawiam

Do zaciągnięcia pożyczki potrzebny jest twój podpis lub wyraźna wola wyrażona w inny sposób.

Dziękuję Flicka za odpowiedź! :)

A gdyby ktoś podobny do mnie podpisał się w taki sposób jak ja się podpisuje? (wzór podpisu ma w umowie, może się nauczyć). Załóżmy, że założył konto bankowe przez internet, przyjechał kurier na jakiś podany adres (inny niż mój), podpisał. Przez internet można wziąć kredyt zazwyczaj. Być to może już całkowity "hardkor", ale warto rozpatrzyć wszystkie możliwości.

Ja wiem gdzie ten skan zostawiłem oczywiście, wiem z kim rozmawiałem (jak się nazywa), znam adres placówki, w której podpisywałem umowę. Ale ostrożności nigdy za wiele jeśli o finanse chodzi.

Wiem, że to może być śmieszne, ale serio trochę się tym stresuję, gdyż niestety oszustów nie brakuje...

W razie wątpliwości prawdziwość podpisu ocenia grafolog.

A czy wyrobienie nowego dowodu osobistego w tym przypadku ma jakiś sens?

Dziękuję Flicka za szybką odpowiedź,

Pozdrawiam!

Hej. Mi właśnie ktoś tak zrobił, że na moje dane (prawdopodobnie przez skan dowodu) wziął sobie "chwilówkę". Zgłosiłam sprawę na policji i teraz czekam co ustalą i czy czasem nie dostanę jeszcze jakiś listów z harmonogramem spłat albo czy jakiś komornik się nie zjawi.
Jeśli się boisz to zmień sobie dowód osobisty, a możesz też iść do banku w którym masz konto i zablokować ten obecny dowód. Zawsze to jakieś zabezpieczenie.

Powrót