pozyczka nie oddana

• Autor wątku Autor wątku asiek_xp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiek_xp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
witam :)mam pytanko,jak odzyskac pozyczone komus pieniazki kilka tal temu,zaznaczam ze posiadam tylko wydruki przelewow z ineternetowego konta PKO na dana kwote,w tytule jest napisana pozyczka,prosze o odpowiedzi,ASIA

1. wezwanie do zapłaty z terminem i sposobem zwrotu (nume rkonta) wysłane listem poleconym ze zwrotką
2. pozew do sądu cywilnego o zwrot pożyczki
3. jaka to kwota i ile to "kilka lat temu" ?

ps. proszę używać opcji "edytuj" - za pisanie posta pod postem Moderatorzy upominają...

:)DZIEKI ZA WSKAZOWKI:)jestem tu 1 raz,wiec pozyczka w 2008 roku,kwota okolo 3 tys zl.
Sama mam napisac takie wezwanie do zaplaty?

A jeżeli pieniądze zostały pożyczone przeszło 8lat wstecz i nie ma na to żadnej umowy, jest jakakolwiek szansa na odzyskanie zaległej kwoty?

Do:Asiek_xp
Tak, ewentualnie wpisać w google "wezwanie do zapłaty".
Jeśli chce Pani proszę napisane wkleić tu - potwierdzimy, czy jest ok (0czywiście bez danych stron).

Do: ilonka_777
proszę się zastosować do tego , co napisałem w odpowiedzi na pytanie Asiek_xp.

Do:Ślimaka
DZIEKUJE:)zabieram sie za to:)

Czy wezwanie do zapłaty koniecznie musi być wysyłane za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.
Często widzę to w poradach.
Czy wystarczyłby list polecony.

Nie musi, jednak ZPO ułatwia wykazanie w jakiej dacie i przez kogo ewentualnie list podjęto lub odmówiono podjęcia.
To istotny dowód.
Składanie reklamacji na poczcie aby uzyskać potwierdzenie odebrania przesyłki poleconej jest czasochłonne - ZPO rozwiązuje ten problem, ponieważ do nadawcy wraca "pokwitowanie" odbioru z datą i nazwiskiem odbierającego (o ile podjął).

Powrót