Pożyczka od rodziców

• Autor wątku Autor wątku scubi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

scubi

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam,
Kupuje mieszkanie i brakuje mi na wkład własny 40000 tys. Mój ojciec zaoferował się pożyczyć w/w kwotę. Jak to zrobić żeby nie zapłacić podatku lub zrobić tak by podatek był jak najmniejszy?

Czy mogę pożyczyć od ojca 9500 mamy 9500 brata 9500 i drugiego brata 9500 czy jest jakieś inne lepsze rozwiązanie ?

Pozdrawiam

1. Podatek (pcc) to ledwie 0,5% i nie warto kombinować, bo można zamiast 200 zł zapłacić o wiele więcej jak US dowie się o czymś.
2. Jest wyjątek, który przewiduje, że nie trzeba takiego podatku płacić przy pożyczkach od najbliższej rodziny:

Art. 9 pkt 10 lit. c) ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych
Przepis prawny:

Art. 8. Zwalnia się od podatku następujące strony czynności cywilnoprawnych:
(...)
10) pożyczki udzielane:
(...)
c) na podstawie umowy zawartej między osobami zaliczonymi do I grupy
podatkowej do wysokości kwoty niepodlegającej opodatkowaniu – na
zasadach określonych w przepisach o podatku od spadków i darowizn,

Bardzo dziękuję za odpowiedź proszę mi jeszcze powiedzieć czy US realnie sprawdza czy taka pożyczka jest spłacana ? Jak to wygląda ? Czy jest to uwzględnione w pit w rozliczeniu rocznym ? Jakie skutki pociąga w przypadku pożyczkodawcy i pożyczkobiorcy? Czy wystarczy zapłacic 200 zł i można mieć spokojna głowę ?
Pozdrawiam

Hvr napisał:
2. Jest wyjątek, który przewiduje, że nie trzeba takiego podatku płacić przy pożyczkach od najbliższej rodziny:
Warunkiem koniecznym dla uzyskania tego zwolnienia jest zgłoszenie pożyczki przez pożyczkobiorcę w ciągu 14 dni (od daty zawarcia umowy) do swojego urzędu skarbowego. Ponadto, pożyczka musi być udzielona przelewem lub przekazem pocztowym (nie w gotówce).
Na druku PCC-3 w polu B.1.7 zaznacza się opcję: podmiot o którym mowa w art. 9 pkt 10 lit b ustawy (pożyczkobiorca).

scubi napisał:
proszę mi jeszcze powiedzieć czy US realnie sprawdza czy taka pożyczka jest spłacana ?
Nie sprawdza.

scubi napisał:
Czy jest to uwzględnione w pit w rozliczeniu rocznym ? J
Pożyczka nie stanowi dochodu skoro trzeba ją kiedyś zwrócić. Nawet gdyby roszczenie o zwrot pożyczki uległo przedawnieniu to nie generuje to jeszcze dochodu bo nadal trwa zobowiązanie naturalne (zwrotu pożyczki). Gdyby pożyczkobiorca zawarł z pożyczkodawcą umowę zwolnienia z długu to dopiero to spowodowałoby powstanie dochodu do opodatkowania (PIT).

scubi napisał:
Jakie skutki pociąga w przypadku pożyczkodawcy i pożyczkobiorcy?
Pożyczkobiorca odpowiada za zapłatę podatku od czynności cywilnoprawnych (jeśli nie spełnione są warunki uzyskania zwolnienia z tego podatku).

Powrót