Pożyczka od rodziny a czas na złożenie deklaracji i zwolenie z podatku PPC

• Autor wątku Autor wątku novy86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

novy86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,
7 kwietnia w rozmowie telefonicznej zapytałem się mojej mamy czy pożyczy mi 19 tys. zł (zabrakło mi tyle do kupna samochodu). Zgodziła się i po rozmowie od razu przelała mi tę kwotę na moje konto (tytułem: Pożyczka) co więcej błędnie bo o 5 tys. za dużo. Nie spodziewałem się że od razu przeleje mi pieniądze (traktowałem to jako luźną rozmowę, chciałem wiedzieć czy mogę liczyć na jej pomoc) ale jako że dostałem powiadomienie o przelewie to o nich się dowiedziałem i tego samego dnia pojechałem kupić samochodu oraz zwróciłem jej resztę (te 5000 o które mi za dużo przelała). Jako że mieszkamy w odległych miejscowościach (wschód i zachód Polski), to ustaliśmy że na następny weekend (ten co teraz minął) spotkamy się i podpiszemy umowę pożyczki. I teraz pytanie. Jako że jest moją mamą, czyli jesteśmy w tzw. I grupie podatkowej to nie muszę płacić podatku PCC ale... w terminie 14 dni muszę złożyć deklarację że taką pożyczkę zawarliśmy. Czas ten liczy się od wykonania czynności cywilnoprawnej. Czyli od kiedy? Od przelewu, czy od daty zawarcia umowy?

Czyli od kiedy?
Od dnia wykonania umowy, czyli otrzymania środków. Dla US nie jest potrzebna sama umowa (ta może być i słowna jak w twoim przypadku), im niezbędne jest potwierdzenie otrzymania środków.

Powrót