Pożyczka od rodziny

• Autor wątku Autor wątku sjr102
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sjr102

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,
Chciałabym pożyczyć od dziadka lub cioci (siostry mojej mamy) kwotę ok 90 tys złotych (w najgorszym wypadku 50tys). Czy w tym wypadku muszę spisywać jakąś umowę lub zgłaszać pożyczkę do urzędu skarbowego? Jeśli tak to ile wynosi podatek za taką pożyczkę? Z tego co słyszałam to od rodziny można wziąć pożyczkę bez zgłaszania do jakiejś kwoty. Zależy też to chyba od stopnia pokrewieństwa. Z góry dziękuję za odpowiedź.

PS. Przepraszam, jeżeli zamieściłam post w nieprawidłowym temacie.

Na przyszłość - sprawy podatkowe proszę zamieszczać w podatkach a nie w cywilnym.....

Czy w tym wypadku muszę spisywać jakąś umowę
Tak umowa pożyczki powyżej 500 zł powinna być stwierdzona pismem
zgłaszać pożyczkę do urzędu skarbowego
Musi pan zgłosić do urzędu skarbowego, ponieważ powstanie obowiązek podatkowy
ile wynosi podatek za taką pożyczkę
Podstawą opodatkowania jest wartość udzielonej pożyczki, podatek wynosi 2 %.
Z tego co słyszałam to od rodziny można wziąć pożyczkę bez zgłaszania do jakiejś kwoty.
Można, i jak słusznie pan zauważył zależy to od stopnia pokrewieństwa. Tutaj i kwota za duża i ciocia nie pasuje. Co więcej pożyczka może nawet być zwolniona od podatku niezależnie od wysokości, ale musi być potwierdzona przelewem bankowym i dotyczy tylko najbliższych krewnych (czyli małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierb, rodzeństwo, ojczym i macocha)

Jeśli Skarbówka wykryje a pan powoła się na pożyczkę od rodziny, wtedy karna wysokość podatku wynosi 20%, wiec doradzam zgłosić. Proszę dopytać się w Krajowej Informacji Podatkowej, ale moim zdaniem przy pożyczce od dziadka, złożeniu deklaracji i potwierdzeniu na rachunku bankowym pożyczka będzie zwolniona od podatku. Od siostry mamy już nie!!

Ostatnia edycja:
Powrót