pożyczka od rodziny

• Autor wątku Autor wątku misionetka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misionetka

Witam,
mam problem.
Zamierzamy budować dom, a póki co nie mamy zdolności kredytowej (wg doradcy finansowego będziemy ją mieli za około pół roku) i chcielibyśmy pożyczyć pieniądze od siostry 8 tys. euro, a od teścia 50 tys. złotych. Jak to zrobić, żeby wszystko było zgodne z prawem i żeby Urząd Skarbowy się nie doczepił.
Jeżeli ktoś może pomóc to byłabym wdzięczna za odpowiedź.

Przy pożyczaniu tak dużej kwoty nie ma możliwości zwolnienia się od podatku od czynności cywilnoprwnych. Umowę należy sporządzić na piśmie ad probationem, czyli dla celów dowodowych. Pożyczka bez takiej pisemnej umowy jest ważna, ale w przypadku powstania sporu, będą trudności z dowodzeniem swych racji.

Wystarczy pisemnie zawrzeć umowę? Czy musi to być w obecności innych osób lub może notariusza? Trzeba to gdzieś zgłaszać od razu? Jak to jest? Czy mieć to w razie gdyby ktoś (US) się domagał.
Proszę o pomoc w tej sprawie.

iurisperitus85 napisał:
Przy pożyczaniu tak dużej kwoty nie ma możliwości zwolnienia się od podatku od czynności cywilnoprwnych.
Jak to nie ma :?:

Przecież pożyczki od zstępnych i rodzeństwa - zwalnia się z podatku
pod warunkiem:
- złożenia deklaracji w sprawie podatku od czynności cywilnoprawnych właściwemu organowi podatkowemu w terminie 14 dni od daty dokonania czynności,
- udokumentowania otrzymania przez biorącego pożyczkę pieniędzy na rachunek bankowy, albo jego rachunek prowadzony przez spółdzielczą kasę oszczędnościowo-kredytową lub przekazem pocztowym,

Możesz podać podstawę prawną?

Art. 9 pkt 10 b ustawy z dnia 9 września 2000 r. o podatku od czynności cywilnoprawnych.

art. 9 pkt 10 lit. b brzmi:
Zwalnia się od podatku następujące czynności cywilnoprawne:
pożyczki udzielane:
osobom prawnym zwolnionym od podatku na podstawie art. 8 pkt 3,

możesz powiedzieć gdzie tu mowa o pożyczkach od zstępnych i rodzeństwa?

iurisperitus85 - poczytaj sobie obecnie obwiązujące ujednolicone teksty ustaw, zanim zaczniesz udzielać porad.

iurisperitus85 napisał:
art. 9 pkt 10 lit. b brzmi:
Zwalnia się od podatku następujące czynności cywilnoprawne:
pożyczki udzielane:
osobom prawnym zwolnionym od podatku na podstawie art. 8 pkt 3,
To jest treść sprzed nowelizacji z 01.01.2007. Trochę jesteś do tyłu ;)

Ale to nic.:ok: Mi się to też raz zdarzyło w drobiazgu :
http://forumprawne.org/prawo-rodzinne-opiekuncze/34486-adwokat-z-urzedu.html
( nienormalnie powiększona czcionka w tym wątku - to uboczny efekt ostatniej modernizacji forum )

I od tej chwili uważam.

A z drugiej strony - niezliczone zmiany w ustawodawstwie. Już nie wspominając o błędach w ustawach....:mad:

ups
W takim razie przepraszam. Teraz sprawdzę dwa razy zanim napiszę.

Ponawiam moje pytanie, może ktoś odpowie konkretnie, bo z tych Waszych potyczek słownych nic nie wnioskuję.

Witam,
mam problem.
Zamierzamy budować dom, a póki co nie mamy zdolności kredytowej (wg doradcy finansowego będziemy ją mieli za około pół roku) i chcielibyśmy pożyczyć pieniądze od siostry 8 tys. euro, a od teścia 50 tys. złotych. Jak to zrobić, żeby wszystko było zgodne z prawem i żeby Urząd Skarbowy się nie doczepił.
Jeżeli ktoś może pomóc to byłabym wdzięczna za odpowiedź.

Wystarczy pisemnie zawrzeć umowę? Czy musi to być w obecności innych osób lub może notariusza? Trzeba to gdzieś zgłaszać od razu? Jak to jest? Czy mieć to w razie gdyby ktoś (US) się domagał.
Proszę o pomoc w tej sprawie.

Zawieracie 2 pisemne umowy pożyczki, ty od siostry, twój mąż od twojego teścia, w których pożyczkodawca przekazuje własność środków pieniężnych w wysokości takiej a , pożyczkobiorca zobowiązuje sie zwrócić w takim a takim terminie itp... I teraz ważne, środki pienięzne powinny być przekazane od pożyczkodawcy na wasz rachunek bankowy, rachunek w skok lub przekazem pocztowym. Z takim poświadczeniem przelewu z banku i umową, każde z was idze do swojego Urzędu Skarbowego w ciągu 14 dni od daty zawarcia pożyczki i składa odpowiednią deklarację. Dopiero wtedy będziecie zwolnieni od podatku od czynności cywilnoprawnych.

Czyli teść i siostra też muszą to zgłosić tak? czy tylko my?
Orientujesz się może czy będziemy musieli od tych kwot płacić podatek. Trochę o tym czytałam, ale się już zakręciłam.

Tylko wy zgłaszacie, jeżeli zrobicie tak jak opisałem powyżej nie zapłacicie żadnego podatku od tych kwot (od pożyczki), a Urząd Skarbowy nie będzie miał podstaw żeby posądzać was o jakiekolwiek nieujawnione dochody, przeznaczone na sfinansowanie zakupu nieruchomości.

Mam jeszcze tylko jedno ostatnie pytanie. Czy w czymś przeszkadza to, że siostra mieszka w Niemczech?

Dziękuję Ci ślicznie za kompleksową poradę. Bardzo mnie ucieszyły te wiadomości, bo się nasłuchałam o 2% podatku, a to jednak jest wszystko bardziej proste.

Bedek napisał:
( nienormalnie powiększona czcionka w tym wątku - to uboczny efekt ostatniej modernizacji forum )
Zmniejszyłem czcionkę :) Żałuję, że dopiero dziś przypadkowo na to trafiłem.

Powrót