Pożyczka od teściów - jaka wysokość

• Autor wątku Autor wątku wymi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wymi

Witam, czytałem na wielu stronach przepisy i generalnie wszędzie są trochę inne informacje i zgłupiałem od ich nadmiaru. Mam pytanie o kwotę pożyczki jaką mogę dostać od teściów bez obowiązku podatkowego oraz zgłaszania czegokolwiek w urzędzie (nie lubię tam chodzić i stać w kolejkach).

Żona na początku roku 2013 pożyczyła od swojej mamy kwotę 9tyś zł (już zwrócona).
Ja na początku roku dostałem od swoich rodziców 10 tyś zł (jeszcze nie zwróciłem) - nie wiem czy to teraz ma znaczenie.

Chciałbym pożyczyć pieniądze od swoich teściów - w takiej kwocie aby nie przekroczyć ww progów. Czy może tak być, że żona pożyczy od rodziców 10 tyś zł (aby nie przekroczyć ~19 tyś zł /od mamy ~9600zł, od taty ~9600zł/ ponieważ już w tym roku pożyczyła 9 tyś zł), ja pożyczę od teścia ~9600zł oraz od teściowej ~9600zł? Czy ma jakikolwiek wpływ na to że ja pożyczyłem pieniądz od swoich rodziców? Jeżeli liczy się pożyczka od osoby a nie suma wszystkich pożyczek to mogę również od siostry pożyczyć ~9600 zł?

W jaki sposób muszę mieć udokumentowane przelewy? Czy może być tak że żona otrzyma na konto np. 28 800 zł i potraktujemy to jako 9600zł dla niej (powiecmy od taty), 9600 zł od teścia dla mnie oraz 9600 zł od teściowej dla mnie po czym żona mi przeleje te środki, czy ja muszę otrzymać te środki na swojej konto?

Czy jeżeli przekroczymy ww. kwoty i pożyczymy 50 tyś od teściów to wystarczy tylko deklaracja PCC czy już wtedy zrobi się obowiązek podatkowy?

Rozumiem że umowy żadnej mieć nie musimy - generalnie pożyczka na słowo.

Mam nadzieje że napisałem w miarę zrozumiale. Dziękuje za odpowiedzi.

Powrót