Pożyczka prywatna - problem

• Autor wątku Autor wątku konkubent123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konkubent123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Mam pewien problem ze swoją byłą partnerką.
Przed rozstaniem pożyczyłem od niej pieniądze, 3,5tyś zł. Musiałem wykaraskać się z pewnych problemów. Zobowiązałem się, że jak wszystko wyprostuję to jej to oddam. Przyszedł czas kiedy jestem w stanie jej to oddawać lecz niestety nie w całości. Ona żąda ode mnie aby jej to oddał natychmiast (rozstaliśmy się średnio ugodowo). Straszy mnie prawnikami, sądem i komornikiem w tej chwili.
Pytanie moje jest takie, czy jak będę spłacał jej to w jakiś ratach to coś mi grozi?

Dodatkowo jak byliśmy razem to zdecydowaliśmy o zakupie mieszkania na kredyt. Kredyt i mieszkanie jest na nią, ja zmieniałem pracę w tamtym momencie nie miałem zdolności kredytowej. W wykończeniu mieszkania miałem swój udział pieniężny - ok 15tyś zł, których od niej nie chciałem i nie chcę ale jak tak dalej pójdzie to chyba będę chciał to odzyskać - czy jest jakaś możliwość aby podziałać w tym temacie? Przelewy kasy były na jej konto bo to ona dysponowała wszelkimi środkami na wykończenie mieszkania. Niestety nie posiadam faktur na siebie za zakup jakiś tam rzeczy.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Ad.1. Grozi Ci nakaz zapłaty i komornik. Od nakazu możesz się odwołać i przed sądem udowadniać jakie były warunki umowy.
Ad.2. Skoro nie masz żadnych faktur i zakupów na siebie to jak chcesz coś odzyskać? Natomiast przelewy to ciekawy temat. Jakie miały tytuły te przelewy, bo może już zapłaciłeś pożyczkę i teraz to drugą strona Ci coś zalega, albo przyjęła depozyt nieprawidłowy i grozi jej 20% podatku...

Abrakadabra3210 napisał:
Ad.1. Grozi Ci nakaz zapłaty i komornik. Od nakazu możesz się odwołać i przed sądem udowadniać jakie były warunki umowy.
Ad.2. Skoro nie masz żadnych faktur i zakupów na siebie to jak chcesz coś odzyskać? Natomiast przelewy to ciekawy temat. Jakie miały tytuły te przelewy, bo może już zapłaciłeś pożyczkę i teraz to drugą strona Ci coś zalega, albo przyjęła depozyt nieprawidłowy i grozi jej 20% podatku...

Jak szybko mogę się spodziewać nakazu zapłaty i komornika? Może ją spłacę i ładnie w ten sam sposób poproszę o oddanie kasy z przelewów jakie jej zrobiłem albo podeślę ją do skarbówki i odda to co ja jej z nawiązką.

Chciałem być ugodowy, rozwiązać ten problem jak najszybciej ale chyba ją zabolało to że układam sobie życie a ona jest w czarnej d...

konkubent123 napisał:
Jak szybko mogę się spodziewać nakazu zapłaty i komornika?

Kilka tygodni do kilku miesięcy od momentu wystąpienia z pozwem do Sądu przez wierzyciela można otrzymać nakaz zapłaty. Komornik może pojawić się kolejnych kilka tygodni od czasu otrzymania nakazu, bo nakaz musi się uprawomocnić i trzeba wystąpić o tytuł wykonawczy, więc to tak z miesiąc trwa. Przy czym, jak odwołasz się od nakazu to odbywa się normalna rozprawa przed Sądem, a to już na termin można poczekać kilka miesięcy do nawet roku.

No to super. Zdąże jej oddać zanim się wszystko rozkręci a jej wrzuce to samo bo lekko się zapomina ostatnimi czasy.
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam

Powrót