Pożyczka przez internet

• Autor wątku Autor wątku lookash88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lookash88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
Mam problem i proszę o pomoc.
Widziałem ogłoszenie odnośnie udzielania kredytów, odpowiedziałem na nie i otrzymałem umowę listownie do podpisania, podpisałem i odesłałem, następnie gość prosił aby wpłacić 1000zł na poczet zabezpieczenia kredytu i gdy wpłacę to on udzieli pożyczki.Wpłaciłem i słuch po nim zaginął.
W umowie nie było terminu wypłaty pożyczki, pisało tylko że pożyczka zostanie udzielona po wpłacie zabezpieczenia, pisze również że zabezpieczenie zostanie zwrócone po spłacie kilku rat.
Jak mogę odzyskać pieniądze, mam jego dane ale pewnie są fałszywe bo pod tym adresem nie mieszka taki gość a przelew do niego doszedł nawet jak podał fałszywe dane bo numer konta był dobry.
Czy przez policje lub kogoś innego można coś wskórać?

Proszę o pomoc...

Kolejna naiwna osoba
Prędko na policje i to na sygnale

Oj ludzie trzemu jesteście naiwni

Proszę o pomoc bo nie wiem czy mam szanse odzyskać swoje pieniądze.
W umowie w ogóle nie ma danych tj. pesel czy seria i numer dowodu tego gościa, jedynie adres i numer konta bankowego.
A jeśli się okaże że gość podał prawidłowe dane?
Czy może się okazać że on odejdzie z tymi pieniędzmi bezkarnie? :(
Oto umowa jaką podpisałem:

§ 1
Przedmiot umowy
1. Przedmiotem niniejszej umowy jest udzielenie przez Pożyczkodawcę Pożyczkobiorcy pożyczki pieniężnej w kwocie 30 000 PLN (słownie: trzydzieści tysięcy złotych 0/100) na warunkach określonych w niniejszej umowie.
2. Rzeczywiste roczne oprocentowanie pożyczki wynosi 9 %.

§ 2
Wydanie przedmiotu pożyczki
1. Pożyczka przekazana będzie Pożyczkobiorcy jednorazowo na rachunek bankowy ………………………………………………………………. po realizacji przedpłaty zabezpieczającej pożyczkę w kwocie 2,5% wartości pożyczki wykonanej przez Pożyczkobiorcę na rachunek Pożyczkodawcy: .............................................

§ 3
Zabezpieczenie pożyczki
1. Pożyczka zabezpieczona jest przedpłatą 2,5% wartości pożyczki przez Pożyczkobiorcę, kwoty tej Pożyczkodawca nie ma obowiązku zwracać gdy Pożyczkobiorca nie ureguluje terminowo trzech pierwszych rat. Kwota zostanie zwrócona na rachunek bankowy Pożyczkobiorcy po uruchomieniu kredytu oraz spłaceniu przez niego trzeciej raty pożyczki.
2. Pożyczkodawca może zwrócić zabezpieczenie Pożyczkobiorcy.
3. W przypadku braku spłaty pożyczki Pożyczkodawca ma prawo rościć należność z majątku Pożyczkobiorcy.

§ 4
Zwrot pożyczki
1. Termin zwrotu raty pożyczki strony ustalają na 1 dzień miesiąca..
2. Spłata pożyczki zostanie dokonana na rachunek bankowy wskazany przez Pożyczkodawcę.
3. Pożyczkobiorca ma prawo do wcześniejszego zwrotu pożyczki w całości. W takim przypadku Pożyczkobiorcy zostaną umorzone należne do spłaty odsetki.
4. Pożyczkobiorca ma prawo do zwrotu pożyczki bez oprocentowania w terminie 10 dni od jej udzielenia bez podawania przyczyn i ponoszenia konsekwencji.
5. Strony mogą zawrzeć pisemne porozumienie o przedłużeniu terminu spłaty pożyczki.
6. Rata pożyczki wynosi: 725 zł
7. Ilość rat: 60.

§ 5
Postanowienia końcowe
1. Zgodnie z art. 9 pkt 10 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych strony są zwolnione z obowiązku podatkowego w zakresie zawarcia niniejszej umowy.
2. W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową zastosowanie znajdą przepisy Kodeksu Cywilnego.
3. Spory wynikłe na tle realizacji niniejszych uregulowań rozstrzygane będą na drodze polubownej. W przypadku niemożliwości rozstrzygnięcia sporu w wyżej wskazany sposób, sądem właściwym w sprawie rozstrzygnięcia sporu będzie sąd miejsca siedziby Pożyczkodawcy.
4. Umowę zawarto w 2 jednobrzmiących egzemplarzach, po 1 egzemplarzu dla Pożyczkodawcy i Pożyczkobiorcy.

Czy odzyskam swoje pieniądze jeżeli się pod tym podpisałem? :(

Przecież to naciągacze
proszę odebrać wiadomość prywatną

Czy pożyczkodawcą nie jest przypadkiem "Krzysztof Musztrak" ? Proszę o odpowiedź ponieważ osoba ta proponuje również bardzo podobne warunki udzielenia pożyczki.

to jest napewno Krzyszfof Musztrak mnie w ten sam sposób oszukał sprawe zgłaszam na policje.

Powrót