Pożyczka - sąd, spłata

• Autor wątku Autor wątku fnx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fnx

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Witam.
Mam pytanie. Koleżanka miała sprawę sądową za to, że jej mama wzięła pożyczkę i nie oddała. Chyba przeszło na nią to w jakiś sposób i jej brata. Teraz musi po sprawie zapłacić ponad 2 tyś. złotych.
Proszę mi powiedzieć czy jest jakaś możliwość rozłożenia tego na raty jeżeli koleżanka nie pracuje?

Nie, matka żyje. Nie wiem jak tam jest dokładnie, bo nie wnikam ale pytam czy jest jakaś możliwość odroczenia spłaty.
I dodatkowe pytanie:
Posiada ktoś z Was wzór umowy pożyczki? Zastanawiałem się czy ja jej nie pożyczę na jakiś okres bez odsetek ale też chce się zabezpieczyć dokumentem.

fnx napisał:
Nie, matka żyje. Nie wiem jak tam jest dokładnie, bo nie wnikam ale pytam czy jest jakaś możliwość odroczenia spłaty.
Dopytaj o szczegóły i napisz ponownie.
I dodatkowe pytanie:
fnx napisał:
Posiada ktoś z Was wzór umowy pożyczki? Zastanawiałem się czy ja jej nie pożyczę na jakiś okres bez odsetek ale też chce się zabezpieczyć dokumentem.
To nie jest forum bankowe,ani doradztwo finansowe...Poszukaj w internecie,tylko nie pisz za kilka miesięcy postu pt."Pożyczyłam koleżance pieniądze,mam spisaną umowę,ona nie pracuje, czy jest szansa odzyskać pieniądze?":ok:

Dzięki za informacje :)
Hehe biorę to na siebie ale zawsze dokument jakiś mieć.

Matka żyje ale nie ma jak z niej ściągnąć i to przeszło na koleżankę i brata.

Co powinno najlepiej znaleźć się w umowie pożyczki?

Ostatnia edycja:
Chyba dług solidarny? Najprawdopodobniej za niezapłacony czynsz....
Wzór Umowy Pożyczki znajdziesz poprzez wujka Google...

Może....
Google wiem ale są różne wersje i nie wiem co najlepiej powinno się tam znaleźć.

fnx napisał:
Proszę mi powiedzieć czy jest jakaś możliwość rozłożenia tego na raty jeżeli koleżanka nie pracuje?
Oczywiście.
Niech napisze prośbę do wierzyciela i zaproponuje wysokości i terminy rat.
Decyzja należy do wierzyciela.

witam mam pytanie dotyczące pożyczki w firmie provident umowę podpisałem 24 listopada 2006 r. miałem problemy finansowe i przez dłuższy czas nie spłacałem w tym roku umówiłem się z ich windykacją o spłacanie długu w ratach po 57 zł.dzisiaj miałem telefon z providenta podobno z biura sądowigo o spłatę reszty pożyczki wspomnę że miałem wzięte 1500 zł.gotówki do spłaty 2521 zł. a muszę spłacić nie całe 800 zł. proszę o pomoc co mam zrobić

kszarki napisał:
witam mam pytanie dotyczące pożyczki w firmie provident umowę podpisałem 24 listopada 2006 r. miałem problemy finansowe i przez dłuższy czas nie spłacałem w tym roku umówiłem się z ich windykacją o spłacanie długu w ratach po 57 zł.dzisiaj miałem telefon z providenta podobno z biura sądowigo o spłatę reszty pożyczki wspomnę że miałem wzięte 1500 zł.gotówki do spłaty 2521 zł. a muszę spłacić nie całe 800 zł. proszę o pomoc co mam zrobić

Zawarłeś ugodę na spłate pozyczki to należy spłacić.

Powrót