Pożyczka spłacona, miesiąc później nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku n33thl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

n33thl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam forumowiczów,

22.07.16 r. spłaciłem całość pożyczki (1042 zł), a kancelaria obsługująca tę wierzytelność wysłała mi na początku września maila z informacją, że sąd wydał nakaz zapłaty (30.08.16 r.). Rozmawiałem chwilę temu z panem "sekretarką" i się dowiedziałem, że powinienem się szybciej kontaktować i że sprawa była prowadzona wcześniej (jest taka możliwość, bo od marca ta kancelaria prowadziła moją sprawę). Jednakże czegoś tutaj nie rozumiem - w innych przypadkach, kiedy dostałem informację że sprawa poszła do sądu blabla czekamy na nakaz zapłaty, to spłacałem to i jakoś sprawy były umorzone. A tutaj ponad miesiąc po spłacie długu sąd wydaje nakaz zapłaty? Zostało mi do spłaty 260 zł tych kosztów sądowych i odsetek. Co mam dalej robić? Są jakieś podstawy prawne do tego? Już byłem pewny że się wyzbyłem wszystkich długów, a tu takie kwiatki.

A widziałeś ten nakaz zapłaty ? Jeśli pożyczka splacona to się nie ma czego bać , jesli rzeczywiście dostali nakaz to napisac sprzeciw iśc na sprawę i to wygrać. Możesz nawet wziaśc prawnika ktory ci to po kosztach zrobi , to znaczy oni zapłacą mu za jego prace.

Nie widziałem, dostałem tylko sygnaturę, datę i kwotę.

karaczoch napisał:
Jeśli pożyczka splacona to się nie ma czego bać
Jeśli pożyczka spłacona już po wniesieniu pozwu (wszystko na to wskazuje), to oczywiście trzeba będzie zapłacić również koszta procesu. Oczywiście trzeba wnieść sprzeciw, bo w przeciwnym razie, nakaz się uprawomocni i wtedy wierzyciel (jeśli okaże się nieuczciwy) będzie miał możliwość skierowania wniosku egzekucyjnego o całość.

Powrót