Pożyczka sprzed ustawy antylichwiarskiej

• Autor wątku Autor wątku fajnymarian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fajnymarian

Użytkownik
Odpowiedzi
137
Witam

W styczniu 2006 r. pożyczyłem pieniądze znajomemu na rozkręcenie biznesu . Umówiliśmy się że pożyczyłem mu je bez określenia daty zwrotu ale z określonym z góry oprocentowaniem miesięcznym . Spłacana jest z pewnymi oporami. Mam na dowodach wpłat, podpisanych przez pożyczkobiorcę informację że spłaty dotyczą pożyczki zawartej w dniu X , na kwotę Y z oprocentowaniem Z w skali miesiąca. Takich dowodów wpłat mam kilka . Czy takie dowody wpłat są wystarczającym dowodem w sądzie na okoliczność zawarcia pożyczki ? i dochodzenia jej spłaty na drodze sądowej , w wysokości odsetek oznaczonych w sposób jaki opisałem? Proszę o sugestie co powinienem zawrzeć , jakie dane pożyczki , w przyszłych potwierdzeniach spłaty ( będzie kilka ) żeby były one podstawą skutecznych roszczeń na wypadek pozwu . Chodzi przede wszystkim o datę pewną udzielenia pożyczki wysokość odsetek w skali miesiąca ?

pozdrawiam

Ostatnia edycja:
art 720 w związku z 74kc
Chyba już na odsetkach zarobiłeś...i zwrócono ci należność główną.

Sory , ale nie zrozumiałem co masz na myśli . Nie oddano mi nawet kwoty głównej nie wspominając o odsetkach

Forumowicze , podbijam temat . Czy potwierdzenia spłaty podpisane przez dłużnika , zawierające szczegóły zawartej umowy pożyczki są wystarczającym dowodem na okoliczność uprawdopodobnienia pożyczki? W tych potwierdzeniach jest kwota pożyczki , oprocentowanie w skali miesiąca - nie ma daty zwrotu .

Powrót