Pożyczka "ustna"

• Autor wątku Autor wątku delfinArabski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

delfinArabski

Użytkownik
Odpowiedzi
241
Niestety, nie udało mi się znaleźć podobnego wątku, opiszę więc moją sytuację.

Pożyczyłem w pracy mojemu koledze kwotę 500 zł. Jako że brakowało mu do zamknięcia miesiąca, sprawę załatwiliśmy ustnie, a ja przelalem mu ww. kwotę z tytułem "pożyczka" na konto.

Tydzień później kolega został zwolniony, i unika kontaktu ze mną. To był mój jedyny przelew na jego konto, on nie wysłał mi nic nigdy. Czy mam jakiekolwiek szanse na odzyskanie pieniędzy? Sytuacja miała miejsce w roku bieżącym.

Pozdrawiam.

witam ,to potwierdzenie z kata bedzie wystarczajace ,prosze wyslac przed sadowe pismo z potwierdzeniem odbioru,do taj osoby z terminem ,jaki pani wskarze do zwrotu,jesli po tym terminie powiedzmy dwutygodniowym nie odda prosze zlozyc pismo do sadu,wraz z potwierdzeniem nadania pisma do tego pana,oraz wyciagiem z momentem przelewu z pani kata to wystarczy.

Z ciekawości - prowadził ktoś podobną sprawę?

Kiedy miał oddać? Jaki termin był uzgodniony ... ?
Twoja drugie pytanie jest, co najmniej, nie na miejscu.

Pozdrawiam :cool:

raz jeszcze ,chce przeprosic,za zwrot jako do pani ,prostuje sz.panie

Grim Reaper napisał:
Twoja drugie pytanie jest, co najmniej, nie na miejscu.
Miałem na myśli - czy ktoś kiedyś był wierzycielem w takiej sytuacji! :)

wioletta40 napisał:
raz jeszcze ,chce przeprosic,za zwrot jako do pani ,prostuje sz.panie

Bez urazy, dziękuję za odpowiedź.

delfinArabski ... czy ustaliliście termin zwrotu pożyczki?

Tak, uzgodniliśmy że odda pod koniec następnego miesiąca (czyli około 50 dni później). To przypadalo na koniec kwietnia.

W takim razie nie musisz nawet wyznaczać terminu :)

Dług jest wymagalny i ciesz się, że nie było to 501 PLN,
bo wtedy jest wymóg pisemny - bez umowy nie pożyczaj ;)

Poważnie istnieje taki przepis?

Powaznie.
A tobie pozostaje narazie wyslac mu wezwanie do zaplaty w terminie np. 2 tyg.

Art. 720.
§ 1. (265) Przez umowę pożyczki dający pożyczkę zobowiązuje się przenieść na własność biorącego określoną ilość pieniędzy albo rzeczy oznaczonych tylko co do gatunku, a biorący zobowiązuje się zwrócić tę samą ilość pieniędzy albo tę samą ilość rzeczy tego samego gatunku i tej samej jakości.

§ 2. (266) Umowa pożyczki, której wartość przenosi pięćset złotych, powinna być stwierdzona pismem.

Jeszcze tylko skutek, gdyby nie było pisemnego potwierdzenia pożyczki powyżej 500 PLN:
Przepis prawny:
Kodeks Cywilny

Art. 74. § 1. Zastrzeżenie formy pisemnej bez rygoru nieważności ma ten skutek, że w razie niezachowania zastrzeżonej formy nie jest w sporze dopuszczalny dowód ze świadków ani dowód z przesłuchania stron na fakt dokonania czynności. Przepisu tego nie stosuje się, gdy zachowanie formy pisemnej jest zastrzeżone jedynie dla wywołania określonych skutków czynności prawnej.

§ 2. Jednakże mimo niezachowania formy pisemnej przewidzianej dla celów dowodowych, dowód ze świadków lub dowód z przesłuchania stron jest dopuszczalny, jeżeli obie strony wyrażą na to zgodę, jeżeli żąda tego konsument w sporze z przedsiębiorcą albo jeżeli fakt dokonania czynności prawnej będzie uprawdopodobniony za pomocą pisma.

§ 3. Przepisów o formie pisemnej przewidzianej dla celów dowodowych nie stosuje się do czynności prawnych w stosunkach między przedsiębiorcami.
W ramach działań "edukacyjnych" ;)

Dziękuję wszystkim dobrym ludziom za odpowiedzi!

Guardian Angel napisał:
Jeszcze tylko skutek, gdyby nie było pisemnego potwierdzenia pożyczki powyżej 500 PLN:
Przepis prawny:
Kodeks Cywilny

Art. 74. § 1. Zastrzeżenie formy pisemnej bez rygoru nieważności ma ten skutek, że w razie niezachowania zastrzeżonej formy nie jest w sporze dopuszczalny dowód ze świadków ani dowód z przesłuchania stron na fakt dokonania czynności. Przepisu tego nie stosuje się, gdy zachowanie formy pisemnej jest zastrzeżone jedynie dla wywołania określonych skutków czynności prawnej.

§ 2. Jednakże mimo niezachowania formy pisemnej przewidzianej dla celów dowodowych, dowód ze świadków lub dowód z przesłuchania stron jest dopuszczalny, jeżeli obie strony wyrażą na to zgodę, jeżeli żąda tego konsument w sporze z przedsiębiorcą albo jeżeli fakt dokonania czynności prawnej będzie uprawdopodobniony za pomocą pisma.

§ 3. Przepisów o formie pisemnej przewidzianej dla celów dowodowych nie stosuje się do czynności prawnych w stosunkach między przedsiębiorcami.

Witam.
Jak należy interpretować $3 ? Czy przedsiębiorcy mogą sobie pożyczać dowolne kwoty na "ustną umowę" i w przypadku niewywiązania się dłużnika sąd będzie uznawał taką ustną umowę za ważną ???

Jak należy interpretować $3 ?
jak najmadrzej:)
Czy przedsiębiorcy mogą sobie pożyczać dowolne kwoty na "ustną umowę"
i tak mogą
w przypadku niewywiązania się dłużnika sąd będzie uznawał taką ustną umowę za ważną ???
jesli umow byla wazna to sad powinien uznac ja za wazna

w kazdym razie skoro nie stosuje sie pomiedzy przedsiebiorcami np. zapisu ze
Przepis prawny:
nie jest w sporze dopuszczalny dowód ze świadków ani dowód z przesłuchania stron na fakt dokonania czynności
to oznacza ze w takim sporze jest dopuszczalny dowod ze swiadkow i dokumentow nawet jesli kwota pozyczki przekracza 500 zl

Witam. Nie chcę na razie tworzyć nowego wątku. Jestem w innej sytuacji. Pożyczyłem komuś 25000zł, mam spisaną umowę, ale wyznaczony termin spłaty minął już rok temu i nadal nie odzyskałem swoich pieniędzy. Pozwoliłem kilkakrotnie dłużnikowi na odroczenie spłaty ale nie pisemnie ponieważ znam jego sytuację finansową. Mam nagrania rozmów telefonicznych z jego prośbami i zapewnieniami spłaty w innym terminie. Niestety dopiero teraz doczytałem się gdzieś, że spłata takiego długu podlega przedawnieniu i to chyba nawet w ciągu 6 miesięcy. Czy mam jeszcze szansę na odzyskanie tych pieniędzy na drodze sądowej, wysłałem już do tej osoby wezwanie do zapłaty oraz przedsądowe wezwanie zapłaty i teraz nie wiem czy jest sens zakładania sprawy w sądzie?

Witam.
Nie chcę zakładać nowego wątku, więc podbijam temat.
Mianowicie, pożyczyłam 400zł (pożyczka ustna - pieniądze z rąk do rąk)i chciałabym sporządzić wezwanie do zapłaty. Niestety nie orientuję się w paragrafach kodeksu cywilnego. Czy jest ktoś kto mógłby mi podpowiedzieć na jaki paragraf powołać się w takim wezwaniu? Nie zamierzam wnosić sprawy cywilnej, gdyż nie wierzę w swoje zwycięstwo. Mam jednak nadzieję, ze dłużnik przestraszy się wezwania i zwróci dług.

P.S.
Może ktoś posiada taki skuteczny przykład?

Pozdrawiam

Guardian Angel napisał:

A zetknął się ktoś kiedyś z zastosowaniem tego przepisu przez sąd?
Albo 246 kpc?

Bo ja czekam na sędziego, który pamięta, że jest taki rygor i jakoś nie mogę go spotkać pomimo podróży w różne miejsca w naszym pięknym kraju.

Powrót