Pożyczka Vivus

• Autor wątku Autor wątku ania9110
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania9110

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
mam problem z pożyczka z Vivusa. W zeszłym roku w marcu wzięłam pożyczkę. Niestety z powodów finansowych nie byłam w stanie tego spłacić. Sprawa przeszła do firmy windykacyjnej Global Collection Management Sp. z o.o. S.K.A.Sp.J. Na początku czerwca tego roku został zrobiony przelew na spłatę tej pożyczki, ale nie z mojego konta bankowego (przelew poszedł z innego nazwiska, ale w tytule był podany nr pożyczki). Po prawie 3 tygodniach dalej widnieje informacja na profilu vivusa, iż nie jest to spłacone. Na infolinii, nie udzielono mi żadnej informacji. Mój pierwszy kontakt był z Panią z firmy windykacyjnej, powiedziała, żeby się skontaktować z vivusem, gdyż może przelew gdzieś "wisi". Zadzwoniłam na infolinie, infolinia skierowała mnie na dział windykacyjny, ten dział z powrotem do Pani z firmy windykacyjnej, ta oto Pani znowu do działu windykacyjnego vivusa. Tam mi w końcu powiedziano, żeby wysłać maila do nich i opisać sytuację. Po tygodniu vivus odpisał, że przelew nie został zaksięgowany i prosi, żeby sprawę zweryfikować w banku.

Nie wiem co dalej robić. Pieniążki zostały wysłane, nikt nic nie wie, a odsetki dalej rosną. Proszę o pomoc.

A właściciel rachunku, z którego był wykonany przelew również ma swój profil w Vivus?

Należy najpierw sprawdzić z banku, czy przelew faktycznie wyszedł, czy nie został cofnięty, czy nr rachunku był prawidłowy.

Jeśli wszystko się zgadza, wyślij im pismo (za potwierdzeniem odbioru) z załączonym potwierdzeniem przelewu i zażądaj zaliczenia tej wpłaty na poczet spłaty pożyczki. W umowie z nimi na pewno jest paragraf, w którym mowa o terminie rozpatrzenia reklamacji. Powołaj się przy okazji na ten zapis.

Trzeba było nie płacić ponieważ GCM ma ninależycie wykupiony dług i już pisałem o tym. Miałem 2 sprawy i jedną sąd odrzucił-apelowali do Okręgowego ale oczywiście bezskutecznie i niedawno właśnie w drugiej ( byłem pełnomocnikiem u znajomej) oddalono powództwo. To się nazywa brak legitymacji czynnej powoda.

Właściciel rachunku nie ma profilu na vivusie.

Ale przelew poszedł bezpośrednio na konto bankowe vivusa, a nie firmy windykacyjnej, a dokładnie na konto millenium banku, nr konta nawet można znaleźć na głównej stronie vivus

ania9110 napisał:
Ale przelew poszedł bezpośrednio na konto bankowe vivusa, a nie firmy windykacyjnej,
Na początek zapytam w najważniejszej kwestii: na jakiej zasadzie działa ta firma windykacyjna, windykuje na zlecenie czy kupiła dług?

Jeśli na zlecenie, to vivus niech uporządkuje sobie bałagan.

Jeśli dług kupiła, to czy otrzymałaś listem poleconym zawiadomienie o cesji (bądź takowego awizowanego na twój adres nie odebrałaś), zanim dokonałaś przelewu do vivusa? Jeśli takowe otrzymałaś, to dług nie został spłacony, chyba że dogadasz się z vivusem o przekazanie tych środków do firmy windykacyjnej, ewentualnie vivus ma ci oddać wpłacone pieniądze. Jeśli nie było takowego powiadomienia, to windykacja niech sobie pyta w vivusie o pieniądze. To nie twój problem, aby pieniądze znaleźć, gdyż zwolniłaś się z długu poprzez tę wpłatę.

Kwestie prawidłowości w umowie cesji i udowodnienie roszczenia przez nabywcę długu to inna działka.

Powinnaś sprawdzić w tej firmie krzak czyli GCM bo to oni wykupili dług i tak naprawdę to tam powinnaś wpłacić. Ale tak jak pisałem wcześniej GCM jest za cienki. Vivus odsprzedał dług dla GCM (inna sprawa że zrobił to kijowo ale w tym przypadku z korzyścią dla tych co pożyczkę brali)

ddr202 napisał:
Powinnaś sprawdzić w tej firmie krzak czyli GCM bo to oni wykupili dług
Tego na razie nie wiemy czy wykupili
ddr202 napisał:
i tak naprawdę to tam powinnaś wpłacić.
Pisałam wyżej, jeśli dług wykupiono a o cesji jej nie poinformowano to może wpłacić do vivusa i niesie to skutek spłaty

amelia2013 napisał:
Tego na razie nie wiemy czy wykupili
Pisałam wyżej, jeśli dług wykupiono a o cesji jej nie poinformowano to może wpłacić do vivusa i niesie to skutek spłaty
Dokładnie tak jak piszesz . Miałem z nimi sprawę także wiem że wykupują dług ale faktycznie w tym przypadku są to domniemania

Pisma do nich dostawałam droga mailową. Z pisma wynika iż działają na zlecenia. Przepraszam, ale jestem w tych sprawach kompletnie zielona.

Dostałam dwa pisma o treści (wszystkie dostałam na adres mailowy:

WEZWANIE DO ZAPŁATY
Kaczmarski Inkasso Sp. z o.o., działając w imieniu klienta GLOBAL COLLECTION MANAGEMENT SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWO-AKCYJNA SPÓŁKA JAWNA, ul. 17 Stycznia 56, 02-146 Warszawa na podstawie udzielonego pełnomocnictwa, wzywa do zapłaty kwoty 1034,50 PLN wynikającej z umowy pożyczki xxxx z dnia 2014-03-05.
Należność prosimy wpłacić na rachunek bankowy:
GLOBAL COLLECTION MANAGEMENT SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWO-AKCYJNA SPÓŁKA JAWNA
ul. 17 Stycznia 56, 02-146 Warszawa
11116022020000000219314405
(tytuł przelewu: „Spłata zobowiązania wynikającego z umowy pożyczki nr xxxxx).
w nieprzekraczalnym terminie 5 dni od daty otrzymania wezwania.
Po dokonaniu płatności należy przesłać kopię przelewu faksem lub e-mailem oraz skontaktować się telefonicznie z prowadzącym sprawę.

Trzecie pismo, dwa razy wysłane, także drogą mailową:

O S T A T E C Z N E W E Z W A N I E D O Z A P Ł A T Y
Kaczmarski Inkasso Sp. z o.o., działając w imieniu klienta GLOBAL COLLECTION MANAGEMENT SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWO-AKCYJNA SPÓŁKA JAWNA, ul. 17 Stycznia 56, 02-146 Warszawa informuje, że pomimo wcześniejszego wezwania nadal nie odnotowaliśmy zapłaty kwoty 1036,90 PLN wynikającej z umowy pożyczki xxxx z dnia 2014-03-05.
Wzywamy dłużnika xxxx do niezwłocznej spłaty należności.
W przypadku dalszego braku spłaty zadłużenia w terminie 5 dni od daty otrzymania niniejszego wezwania, Wierzyciel – Spółka działająca pod firmą GLOBAL COLLECTION MANAGEMENT SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWO-AKCYJNA SPÓŁKA JAWNA będzie uprawniona do podjęcia następujących działań w celu dochodzenia roszczeń na drodze sądowej:
• złożenie do sądu pozwu wraz z wnioskiem o wydanie nakazu zapłaty i zasądzenie kosztów postępowania sądowego
• po uzyskaniu sądowego tytułu wykonawczego, wszczęcie procedury egzekucji komorniczej.
Przypominamy, że koszty postępowania sądowego i egzekucyjnego mogą w całości obciążyć dłużnika i powiększyć kwotę zobowiązania.
Po dokonaniu płatności należy przesłać kopię przelewu faksem lub e-mailem oraz skontaktować się telefonicznie z prowadzącym sprawę.

Za czwartym razem:

Dzień dobry,

Proszę w trybie pilnym dokonać wpłaty zaległej kwoty pożyczyki na rzecz Global Collection Management Sp. z o.o. S.K.A.Sp.J. z tytułu umowy pożyczki zawartej z Vivus Finance sp. z o.o.

W przypadku braku wpłaty w terminie 2015-06-09 oraz dalszego unikania kontaktu może zostać podjęta decyzja o skierowaniu pracownika terenowego na Pani adres.

Wpłaty 1041.10 należy dokonywać na konto 11116022020000000219314405 w tytule podając: Spłata pożyczki nr xxx.
Po dokonaniu wpłaty proszę o przesłanie potwierdzenia faxem bądź mailem.

Ostatnia edycja:
Ja bym żądał od vivusa przelewu zwrotnego na konto ponieważ już pani długu u nich nie ma ponieważ odsprzedali go. I dla GCM niepłaciłbym nic a jeśli przyjdzie coś zsądu np zEPU to zaskarżyłbym nakaz powołując się na wątpliwości odnośnie legitymacji czynnej powoda czyli po prostu nie od nich pani pożyczała i nie oni są wierzycielami. Oni nienależycie wykupują długi a przynajmniej od vivusa!!!!!!!

Czyli ten mój dług gdzie teraz jest? Komu trzeba było zapłacić, jak na profilu vivusa dalej rosną odsetki? Z pism wynika, iż trzeba było zapłacić vivusowi. W ich pismach widniej nr bankowy taki sam jak na stronach vivusa. Nigdzie nie piszę, że dług jest odsprzedany.

W odpowiedzi z działu windykacyjnego vivusa, napisali, że wpłata jest nie zaksięgowana. Tak by napisali, że to do nich już nie należy i to nie tu mam wpłacić?

Chciałabym naprawde załatwić tą sprawę polubownie, żeby nie mieć sprawy w sądach, czy b.óg wie gdzie, bo nie znam się na tym w ogóle

Trzeba ustalić czy dług był odsprzedany jeśli tak to pieniądze do zwrotu jeśli nie to dług już spłacony i trzeba naciskać żeby potwierdzili to najlepiej na piśmie. Z tego co pani napisała wynika jednak że vivus odsprzedał dług.

Dobrze, w takim razie to do vivusa trzeba napisać, czy sprzedał czy nie, tak?
Jeśli odsprzedał, to czy zwróci pieniądze, skoro twierdzą, że przelew nie dotarł?

Bo to rzetelna firma nie jest. Powinna pani żądać zwrotu piniędzy i wogóle nic bym nie płacił lub jeżeli pani już tak chce to żądać żeby tą kwotę zaksięgowali dla firmy GCM. Oni nie udzielą konkretnej informacji bo tam same nieuki miałem to samo to wiem co mówię. Koniecznie żądać zwrotu kasy albo zadzwonić do GCM i ich o tym fakcie powiadomić przesyłając kopię dokonanego przelewu.

Kopie przelewu już wysyłałam i do vivusa i do GCM.

Tylko tam trzeba ich naciskać bo to naprawdę nieuki. Najlepiej do GCM ale w razie jakichkolwiek kłopotów to śmiało proszę pisać na pocztę. Pomogę jeśli będzie coś pachniało sądem.

Dziękuję za pomoc :) najpierw ustalę, czy dług jest sprzedany czy nie.

Witam mam problem chciałbym spłacić dług a nie mogę znaleźć nr kontaktowego do Global Collection Management Sp. z o.o.. Dostałem smsa że sprawa trafi na drogę sądową i podali numer na który nie da się dodzwonić bo numer nie istnieje. Proszę o pomoc z góry dziękuje

Zastanowi się pan czy wogóle chce pan płacić firmie GCM ponieważ oni mają żle powykupowane długi i tak naprawdę nie mają legitymacji czynnej powoda i nic im się nie należy. Straszyć to oni sobie mogą, mogą nawet do EPU wysłać i pan dostanie nakaz zapłaty, ale co z tego jak to jest lipa. Trzeba zaskarżyć wówczas nakaz zapłaty i EPU wyśle do sądu właściwego. Wówczas w odpowiedzi na pozew pisze pan że ma pan wątpliwości co do legitymacji czynnej powoda czyli GCM, ponieważ nie od nich pan pożyczał i nie im ma płacić cokolwiek. Trzeba iść póżniej spokojnie na sprawę i potwierdzić to samo i tyle. Pozew zostanie odrzucony. Ot cała sprawa.

Powrót