Pożyczka w Providencie

• Autor wątku Autor wątku claren
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

claren

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Drodzy Państwo,

Pewien człowiek, ma 26 lat, jest alkoholikiem, który nigdzie nie pracuje, mieszka z mamą. Wziął pożyczkę w Providencie jak wiadomo na dowód na sume 500 zł.

Moje pytanie brzmi:

Czy Provident (lub instytucje finansowe podobne do tego) mogą ściągnąć z pensji jego mamy pieniądze? Bo wiadomo, że alkoholik tych peniędzy im nie zwróci.

Prosze o odpowiedź.

claren napisał:
Czy Provident (lub instytucje finansowe podobne do tego) mogą ściągnąć z pensji jego mamy pieniądze?
Provident sam na własną rękę nic z nikogo nie ściągnie. Ściągnąć może komornik po wyroku sądu.
Z konta matki nie zabierze nic, ale skoro dłużnik z nią mieszka, to może zająć nieruchomość i np. zabrać telewizor.

Ale jak może? w tym domu poza ubraniami chyba nie ma nic co byłoby jego własnością. Co to za prawo skoro osoba niczemu nie winna ma być obciążona konsekwencjami decyzji, którą podjął jakiś zamajaczony człowiek?

Zabrac moze tylko rzeczy bedace we wladaniu dluznika a mamie nic nie zabierze.
Jezeli jednak ma np. telewizor w swoim pokoju czyli jest w jego wladaniu to moze zostac zabrany.

Jeśli już komornik się odezwie najlepiej nich napisze facet pismo ze jest osobą bezrobotna wraz z dokumentacją że jest na utrzymaniu tej i tej osoby i nie stać go na spłatę. Dużo ludzi tak robilo

A wiem że prowident na 100% nie ma prawa ściągać sam na własną rękę z matki tego pana o to się martwić nie musisz. Tak samo co do komornika z tego co wiem komornik może zająć tylko żeczy danego dluznika

ewela1234451 napisał:
Jeśli już komornik się odezwie najlepiej nich napisze facet pismo ze jest osobą bezrobotna wraz z dokumentacją że jest na utrzymaniu tej i tej osoby i nie stać go na spłatę. Dużo ludzi tak robilo
No i co było dalej?
ewela1234451 napisał:
A wiem że prowident na 100% nie ma prawa ściągać sam na własną rękę z matki tego pana o to się martwić nie musisz. Tak samo co do komornika z tego co wiem komornik może zająć tylko żeczy danego dluznika
Tobie niestety chyba zajął taką jedną książkę...

Niestety mama musi się liczyć z ryzykiem wizyty komornika i jego zainteresowaniem niektórymi przedmiotami. Co nie znaczy że będą spisane na straty, ale warto się zabezpieczyć dla celów dowodowych w przedmiocie udowodnienia swojej wyłącznej własności.

Amelia jeśli sądzisz że provident sam może coś robić na własną rękę i ściągać coś z jego mamy to jesteś w błędzie. Zasada jest taka że sprawa trafia do windykacji jeśli klient nie płaci przez 14 tygodni potem windykacja się odzywa jeśli ich ignoruje idzie do kancelarii prawnej potem sprawa w sądzie i komornik. Wszystko to może trfac dłuższy czas przy czym będą dołączone odsetki i opłata za sprawę jak i za komornika.

ewela1234451 napisał:
Amelia jeśli sądzisz że provident sam może coś robić na własną rękę i ściągać coś z jego mamy to jesteś w błędzie.
A czy ja cokolwiek napisałam że Provident będzie wynosił sprzęty z domu? Nie dość że masz problem z ortografią, to i z czytaniem ze zrozumieniem.

Zadałam pytanie - co było dalej kiedy ludzie pisali to i owo, co wspomniałaś?

ewela1234451 napisał:
Zasada jest taka że sprawa trafia do windykacji jeśli klient nie płaci przez 14 tygodni potem windykacja się odzywa jeśli ich ignoruje idzie do kancelarii prawnej potem sprawa w sądzie i komornik. Wszystko to może trfac dłuższy czas przy czym będą dołączone odsetki i opłata za sprawę jak i za komornika.
Może być jak powyżej, może być i tak że sprawa nie trafia do sądu, zaś po jakimś czasie jest sprzedawana do Ultimo - i kto powalczy w sądzie ten wygrywa

A na tamte pytanie widocznie nie moglam ci odpowiedzieć istnieje coś takiego jak polityka prywatności i nie o wszystkim można pisać. Dałam pod powiedz co można zrobić a ci jak się nie podoba to nie czytaj.

ewela1234451 napisał:
Nie koniecznie do ultimo
Jeszcze nie słyszałam by inna firma to kupowała niż Ultimo
ewela1234451 napisał:
A na tamte pytanie widocznie nie moglam ci odpowiedzieć istnieje coś takiego jak polityka prywatności i nie o wszystkim można pisać. Dałam pod powiedz co można zrobić a ci jak się nie podoba to nie czytaj.
Wow ale ty tajemnicza jesteś :)

Do różnych firm oddają nie tylko do ultimo. Nie tajemnicza kochana tylko za złamanie polityki można dostać po tyłku :)

Ale jeśli twoim zdaniem istnieje jedna to ok niech ci tak będzie heh :)

ewela1234451 napisał:
Do różnych firm oddają nie tylko do ultimo.
Jeszcze nie słyszałam by w kwestii Providenta pozywał ktoś inny jak Ultimo.
ewela1234451 napisał:
DNie tajemnicza kochana tylko za złamanie polityki można dostać po tyłku :)
Weź może rozwiń temat :)

ewela1234451 napisał:
Ale jeśli twoim zdaniem istnieje jedna to ok niech ci tak będzie heh :)

Nie istnieje jedna , jest ich mnóstwo , ale jak pisałem nie oddaje się spraw obcemu , tak jak Getin Noble Bank w 99% przekazuje sprawę Get Back-owi , tak Provident oddaje firmie Ultimo , a dlaczego to poczytaj na GOOGLE.

damian xxx napisał:
tak jak Getin Noble Bank w 99% przekazuje sprawę Get Back-owi , tak Provident oddaje firmie Ultimo , a dlaczego to poczytaj na GOOGLE.
Powiązanie Getinu z getBackiem jest oczywiste - ten sam właściciel.
Provident z Ultimo nie ma nic wspólnego, poza kupowaniem pakietów.

Gdzieś wpadło mi w ucho takie coś że te firmy są w jakiś sposób powiązane , a chodzi tu o udziały . Jeśli jestem w błędzie to proszę o sprostowanie.

Powrót