Pożyczka w spółce z o.o. od wspólniczki

• Autor wątku Autor wątku trini
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trini

Użytkownik
Odpowiedzi
130
Witam,

Mam pewien dylemat.
Mamy z koleżanką spółkę z o.o. która to ( spółka ) pożyczyła od wspólniczki a zarazem Prezeski jakieś tam pieniądze na rozkręcenie biznesu.
Ponieważ jest tylko jeden członek zarządu ( koleżanka ) a sama z sobą nie może zawierać umów więc ja na podstawie pełnomocnictwa udzielonego przez wspólników ( ja i koleżanka Prezeska ) podpisałam umowę pożyczki w imieniu firmy ( nie notarialnie ) z nią właśnie.

Prawo mówi, że wspólnicy nie odpowiadają za zobowiązania spółki, ale jak to interpretować w tym przypadku ? Czy ja jako wspólnik z pełnomocnictwem odpowiadam za zobowiązania wynikające z tej umowy ? Czy Prezes ( koleżanka ) , która tej pożyczki udzieliła i firmę reprezentuje.

Z góry dziękuję za poradę :)

Krystyna

Spółka odpowiada za to zobowiązanie, a więc pośrednio także ty wkładem wniesionym do spółki. Gdyby spółka okazała się niewypłacalną to odpowiadają członkowie zarządu - 299ksh
Pełnomocnik nie odpowiada względem osób trzecich chyba, że działał bez umocowania lub z przekroczeniem jego zakresu - w tym wypadku nie zachodzi ta okoliczność.

Powrót