pozyczka z AIG zaciagnieta 4 lata temu. czy jest mozliwe przedawnienie?????

• Autor wątku Autor wątku krys80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krys80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. W 2008r. zaciagnalem kredyt w banku AIG na kwote 8tys zl. oddac mialem 12 tys. splacilem z tego 2 raty w 2008r na kwote 700zl. W 2009r sprawa trafila do sadu gdzie dobrowolnie zgodzilem sie splacac zadluzenie w mniejszych ratach. nie mam srodkow do zycia a tym bardziej na jakakolwiek splate... czy moge liczyc na przedawnienie sprawy. jesli nie to co musze zrobic i ile jeszcze musze czekac by przedawnienie nastapilo. z gory dziekuje za pomoc...

Zgodnie z art. 125 k.c., jeśli roszczenie jest potwierdzone wyrokiem sądu polubownego bądź ugodą sądową lub ugodą zatwierdzoną przez sąd, okres przedawnienia takich roszczeń wynosi 10 lat.
Przykro ale nie masz szans na podniesienie zarzutu przedawnienia roszczenia

dziekuje za odpowiedz. A jesli w dalszym ciagu nie bede splacal pozyczki czy moga mnie dosiegnac konsekwencje prawne? np. sprawa z wyrokiem. czy ktos moze mi doradzic co w takiej sprawie robic? przypominam ze dlug zostal zaciagniety w 2008 roku. w chwili obecnej od 2 lat nie przychodza juz zadne pisma pod adres gdzie mieszkam. w najblizszym czasie zamierzam dostac spadek po rodzicach. czy komornik moze go zajac? pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Jeżeli nie podałeś fałszywych informacji podczas uzyskiwania kredytu to nie, posiadanie takich długów w RP nie jest karalne.
Dług raczej nie zniknął i wcześniej czy później ktoś się po niego zgłosi,, na razie bank pompuje dług na max odsetkach karnych, może juz jest w trakcie sprzedaży do FW, ciężko powiedzieć. Proponuje udać się do banku, dogadać się i zacząć spłacać, szkoda stracić spadek po rodzicach.
Gdyby dług był 8 mln, to może i warto byłoby się ukrywać do końca życia :), ale za 8tys nie.

Powrót