Pozyczka z zagranicy

• Autor wątku Autor wątku k.sondaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

k.sondaj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Od 1996r zamieszkuje w Wielkiej Brytanii, gdzie od momentu zamieszkania rozliczam sie z otrzymanych dochodow.
W 2003 roku zawarlam umowe pozyczki w roli pozyczkodawcy z moja siostra (zameldowana w Polsce, rozliczajaca sie w polskim urzedzie skarbowym).
Umowa pozyczki zostala zawarta ustnie na terenie Wielkiej Brytanii na poczatku roku 2003.
Pozyczka opiewala na kwote 250tys zl i byla przekazywana w 5ciu transzach miedzy rokiem 2003, a 2004, wyplacanych z mojego rachunku bankowego w Anglii na rachunek w Polsce nalezacy do mojej siostry.

W 2008 roku Urzad Skarbowy w Polsce wszczal postepowanie karne wobec mojej siostry w sprawie nieujawnionych zrodel dochodu, czym okazala sie w/w pozyczka. W skutek wyjasnien zlozonych przez moja siostre postepowanie zostalo umorzone. W Urzedzie Skarbowym uprzedzono ja jednak, ze sprawa zostanie przekazana do wydzialu Pozyczek, gdzie moze byc wszczete postepowanie w zwiazku z nieopodatkowana pozyczka.

Pytanie brzmi, czy pozyczka zawarta od zagranicznego pozyczkodawcy podlega polskiemu systemowi podatkowemu majac na uwadze, iz pieniazki byly wyplacane z rachunku bankowego z Anglii i automatycznie transferowane na rachunek bankowy w Polsce?
Jezeli tak, to jaki jest termin oplacenia podatku, skoro pozyczka zostala ujawniona w w/w sytuacji w 2008roku (nie byla ujawniona wczesniej, poniewaz poinformowano nas, ze nie trzeba zglaszac pozyczek zawieranych z osoba mieszkajaca za granica).
Urzad Skarbowy od tamtej pory nie skontaktowal sie z moja siostra i nie jestesmy pewne czy Urzad Skarbowy nie chce poczekac, az termin splacenia pozyczki minie, zeby egzekwowac dodatkowo odsetki karne - w tym celu zwracamy sie z prosba o porade, czy powinnismy same sie zglosic w tej sprawie do urzedu, czy lepiej w takiej sytuacji czekac na kontakt od urzednikow?

Z gory dziekuje za pomoc
Katarzyna

Powrót