Pożyczka znajomym.

• Autor wątku Autor wątku Mentu12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mentu12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

W grudniu zeszłego roku, udzieliłem pożyczki znajomym, umówiliśmy się, że do końca marca spłacą zadłużenie ratami, niestety nie podpisaliśmy żadnej umowy, uwierzyłem na słowo, że będą oddawać regularnie, dokładnie tak jak się zarzekali.
"Znajomi" zerwali ze mną kontakt, oraz gdy próbuję się z nimi spotkać, skontaktować, mówią, że nie mają czasu, bądź pieniędzy (choć niedawno wyjechali na drogie wakacje). Dowiedziałem się, że nie tylko mnie są winni kasę (chłopakowi mojej przyjaciółki również, który jest ich kuzynem, zwracają pieniądze od 4 lat!). Kwota, którą ode mnie otrzymali to 650zł, oddali po kilku miesiącach jedynie 150zł. Czy mam jakiekolwiek możliwości egzekwować należność ?

Oczywiście.
Umowa słowna jest tak samo wiążąca jak pisemna.
Proszę napisać do nich wezwanie do natychmiastowej spłaty pożyczki w ciągu 7 dni. Wysłane oczywiscie poleconym za potwierdzeniem odbioru.
Następny krok to skierowanie sprawy do sądu w postępowaniu upominawczym.

Sangi napisał:
Następny krok to skierowanie sprawy do sądu w postępowaniu upominawczym.

Dla pozyczki powyzej kwoty 500zł wymagana jest forma pisemna. W przypadku jej braku, nawet przed sadem skuteczność jej odzyskania spada praktycznie do zera.

W chwili obecnej z tego co doczytałem dług wynosi 400 zł.
Nie mam też informacji czy pożyczka była w 1 transzy czy np. znajomi pożyczali 2-3 razy i się nazbierało.

Dlug na chwile obecna wynosi 500 zl, byla to jednorazowa pozyczka.

Zawsze możesz im wysłać przed sądowe wezwanie do zapłaty.
Może wymiękną i oddadzą bez procesu.
Przydaje się też informacja, że pokryją koszt przegranego procesu oraz opłaty komornika.
Utrata kilkuset złotych dodatkowo, działa na wyobraźnię.

Powrót