pozyczka

• Autor wątku Autor wątku pawelZDW
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelZDW

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam pozyczylem znajomemu 30PLN w listopadzie 2010 roku. Mial mi oddać za tydzień po wypłacie uzgodniliśmy ze jeśli nie odda na czas to będę liczyć mu 10pln miesiecznie odsetek. Nie mam na to żadnego papierka. Ostatnio wyslalem mu sms ze jesli nie odda to pojde do PROVIDENTA i wezme sobie sam swoje pieniądze tak sie sklada ze dostalem w zastaw jego dowód. Odpisał mi ze zaraz pójdzie na policje etc ze go strasze. Mam pytanie co teraz zrobic czy domagac sie kasy nadal dodam iż normalne sms i telefony bez reakcji. Moze kwota nie duza ale wole za to dziecku slodyczy nakupić prosze o porade

1. czy spisano umowę pożyczki / przelano środki przelewem? (pytania być może abstrakcyjne ale udowodnienie pożyczki bez papiera lub śladu przepływu gotówki jest co najmniej trudne)

nie papieru nie ma ale sa świadkowie którzy to potwierdza a co z moim sms i odsetkami??

A czy masz sms w którym on potwierdza, że ma wobec Ciebie dług?

Jeśli masz świadków możesz usiłować walczyć w sądzie, choć on zawsze może iść w zaparte "przecież CI oddałem, nie pamiętasz?"..

NIe widzę jednak wielkich szans na cokolwiek z uwagi głównie na kwotę sporu. Chyba trzeba będzie przełknąć tę gorzką pigułkę jako lekcję..

sms sie znjadzie a co z pozostalymi pytaniami jak pojdzie na policje cos mi zrobia za tego providenta a odsetki sa zgodne z prawem??

1. Zachowanie dłużnika wysoce nieetyczne. Taki dług oddaje się - honorowo.
2. Twoje zachowanie żenujące. Straszenie, grożenie, posłużenie się cudzym DO jest karalne. Odsetki lichwiarskie. Możesz naliczać odsetki ale Ustawowe. (13% było 12%)
3. Nie rozsądniej porozmawiać - użyć argumentów ambicjonalnych. Kwota znikoma. Przemyśl..

Posłużenie sie cudzym dowodem osobistym w celu osiągnięcia korzyści majątkowej jest karalne.
Szantaż jest karalny (zamiar posłużenia się dokumentem w przypadku braku spłaty).
Odsetki należa się najwyżej ustawowe.
Przy tej kwocie prawdopodnie niewiele się zwojuje.

normalnie probowalem juz rozmawiac ale bez skutku. Wiec jesli pojdzie na policje z sms-ami to ja mam problem?

raczej tak ponieważ mógł odebrać to jako groźbę , a swoją drogą 30 zł to nie jest warte wyroku i chodzenia po sądach

a co mi grozi za takie grozby i w jakim czasie moze isc na policje

Art. 190. § 1. Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Powrót