Pożyczka

• Autor wątku Autor wątku malina007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malina007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, nie wiem czy to dobry dział, ale tematyka podobna.

Chodzi o to, że jakiś czas temu pożyczyłem znajomemu 1200zł (ponad rok), umówiliśmy się, że po upływie 2-3- miesięcy będzie mi oddawał pieniądze po 100 - 200 zł co miesiąc.

No i tu zaczyna się problem, gdy przyszło do spłacania długu to zaczął się z nim utrudniony kontakt, nie zawsze odbiera telefony, nie zawsze odpisuje na smsy (wyprowadził się do innego miasta, nie znam adresu (chociaż mógłbym go prędzej czy później ustalić) wiec innego kontaktu z nim nie mam), a gdy jednak uda mi się z nim skontaktować, to cały czas ta sama śpiewka o tym, że rozkręca biznes, żeby dać mu trochę czasu, że teraz tych pieniędzy nie ma ale cały czas pamięta i już niedługo spłaci (bajeczka). Dowiedziałem się też, że robi sobie wycieczki zagraniczne, więc pieniądze ma.

Pożyczkę zrobiłem przelewem bankowym (potwierdzenie mam), i to jest mój dowód na to, że mu kasę pożyczałem no i plus rozmowy z nim.

Czy mam jakieś szanse na odzyskanie długu poprzez zgłoszenie sprawy na policję lub do sądu?

zależy jaki był tytuł przelewu. jeśli żądnego, albo typu "wpłata, przelew" to on zawsze może powiedzieć że to ty mu siano oddawałeś, a nie od pożyczal od ciebie

a wiadomosci na fb i smsy, w ktorych wyraznie przynaje sie do tego, ze ten przelew byl pozyczka, i w ktorych przynaje, ze mial splacac co miesiac w ratach?

art. 74 § 2. kc
Jednakże mimo niezachowania formy
pisemnej przewidzianej dla celów dowodowych,
dowód ze świadków lub dowód z przesłuchania
stron jest dopuszczalny, jeżeli obie strony
wyrażą na to zgodę, jeżeli żąda tego konsument
w sporze z przedsiębiorcą albo jeżeli fakt
dokonania czynności prawnej będzie
uprawdopodobniony za pomocą pisma.

A jesli tym pismem, bedzie pisemne potwierdzenie przelewu?

Mylisz porządki. Pytająca nie jest przedsiębiorcą. Bardziej na jej rzecz przemawia, fakt jakby uznania długu. Powinna dążyć by uzyskać kwit tradycyjny. Pisemne uznanie długu.

W takim razie jest jakieś rozwiązanie i realna szansa na odzyskanie tych pieniędzy?

Powrót