Pożyczkobiorca nie oddał pożyczonej kwoty

• Autor wątku Autor wątku Zbigniew 93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zbigniew 93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.
W listopadzie ubiegłego roku pożyczyłem znajomemu 8000zł

Oczywiście sporządziłem "umowę" na której zawarłem najważniejsze informacje:
Imię nazwisko adres . Termin do kiedy zobowiązuje się oddać całą kwotę. Termin był do lutego .Do tej pory nie ujrzałem ani złotówki.
Co w takim przypadku mogę zrobić?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam

Oczywiście sporządziłem "umowę" na której zawarłem najważniejsze informacje:
Sam sporządziłeś, czy podpisał? Imię, nazwisko, adres... A PESEL? Ewentualnie numer dokumentu? Nie jest to konieczne, ale sporo ułatwi.

Co w takim przypadku mogę zrobić?
Zależy jak wyżej, ale zakładając, że masz pisemne uznanie długu, składałbym pozew.

Syphar napisał:
Sam sporządziłeś, czy podpisał? Imię, nazwisko, adres... A PESEL? Ewentualnie numer dokumentu? Nie jest to konieczne, ale sporo ułatwi.

Zależy jak wyżej, ale zakładając, że masz pisemne uznanie długu, składałbym pozew.

Podpisał, numer pesel oraz nr dowodu również mam .

(Musiałem niestety zalozyc drugie konto na forum, problem z zalogowaniem oraz z zmianą hasła na poprzednim, w ktorym zarzuciłem wątkiem)

Jak taki pozew wygląda? Jakie są szanse se odzyskam pozyczone pieniądze, jak dlugo może to trwac? Ile mnie to będzie kosztowało?

1.Jak taki pozew wygląda?
2.Jakie są szanse se odzyskam pozyczone pieniądze,
3.jak dlugo może to trwac?
4.Ile mnie to będzie kosztowało?
1. Skorzystaj z gotowego formularza pozwu o zapłatę. Będzie prościej. Do pobrania ze stron internetowych sadów i w sądach stacjonarnych. Wzory wypełnienia też znajdziesz w sieci.
2. To zależy jakim majątkiem dłużnik dysponuje, czy osiąga dochód. Jak jest goły i wesoły, możesz nie zobaczyć złotówki.
3. Od kilku miesięcy do nieskończoności.
4. Finalnie - nic.

Formularze dostępne są na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości:
https://bip.ms.gov.pl/pl/formularze/formularze-pism-procesowych-w-postepowaniu-cywilnym/

Wypełniasz formularz P. Składasz pozew do sądu właściwego miejscowo dla dłużnika. Wnosisz o rozpatrzenie sprawy w postępowaniu uproszczonym i wpłacasz dodatkowo opłatę od pozwu - przy tej kwocie 300 złotych. Oczywiście w ramach wniosków pozwu wnosisz o obciążenie strony pozwanej kosztami procesu wg. norm przepisanych.

Sam etap sądowy nie powinien raczej trwać dłużej niż rok (zależy od sądu - w małych sądach nawet kilka tygodni, w miastach wojewódzkich pół roku-rok). Z pytaniem o szanse i czas już do odzyskania pieniędzy, to @amadis słusznie - można tylko wróżyć. Chyba, że pytasz o szansę na wygranie sprawy przed sądem - to praktycznie pewnik, z takimi dowodami (pisemne uznanie długu).

Powrót