Pożyczone pieniądze - brak spłaty

• Autor wątku Autor wątku tycior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
tycior

tycior

Użytkownik
Odpowiedzi
84
Witam Państwa!
Pisze do Was w następującej sprawie.
Jakiś czas temu pożyczyłem znajomemu pewna kwotę pieniędzy a dokładnie 20PLN. Tak wiem,sprawa wydaje się śmieszna,ale tu chodzi o coś więcej niż pieniądze. Znajomy zobowiązał się spłacić dług w ciagu kilku dni. Niestety tak się nie stało,pisałem co jakiś czas,ale prosił o przedłużenie terminu. Zgadzałem się aż minęły 3miesiace. Miarka się przebrała kiedy napisał mi ze nie może oddać pieniędzy,bo leży w szpitalu co się okazało chwile potem totalna bzdura i jeszcze zwyzywał mnie od idiotów,ze mu wierze i za kasę idzie kupić piwo. Tym samym dał do zrozumienia,ze nie spłaci długu. Chce się dowiedzieć do jakiej instytucji mogę się udać,aby rozpocząć sprawę? Jestem świadom,ze wydam więcej na komornika czy prawnika niż zyskam,ale tu chodzi o zasady,ze nawet 5zl się oddaje i nie dam sobą pomiatać. Z góry dziękuje.

Chce się dowiedzieć do jakiej instytucji mogę się udać,aby rozpocząć sprawę?

1. Zdobyć dowód na fakt pożyczki i minięcie terminu jej spłaty.
2. Wezwanie do zapłaty.
3. Iść do sądu (pozew o zapłatę)

Jestem świadom,ze wydam więcej na komornika czy prawnika niż zyskam,ale tu chodzi o zasady,ze nawet 5zl się oddaje i nie dam sobą pomiatać.
Wszystkie koszty pokrywa strona przegrywająca w ostateczności. Nie musisz też brać prawnika (ba - nie wiem czy znajdziesz kogoś do sprawy o 20 zł).

Dziękuję za odpowiedź.Dowody się znajdą,mam nawet potwierdzenie przelewu na jego rachunek.
W takim razie,mam teraz przygotować wezwanie do zapłaty,ok. A jeśli to oleje to co można dalej zrobić? Już tylko sąd?
No właśnie jest to za mała kwota i tu tkwi haczyk... niby nic,ale jednak sprawa osobiście dla mnie istotna.

A jeśli to oleje to co można dalej zrobić? Już tylko sąd?
Tak. A ponieważ kwota jest mała to można się pofatygować nawet do e-sądu. Nie ma raczej kwoty minimalnej, od której zaczynałaby się możliwość dochodzenia jej w sądzie, więc jeśli chcesz się bawić to droga wolna.

Tycior, nie bądź śmieszny bo sam oszukiwałeś ludzi na allegro sprzedająć trefne klucze do nod'a a tu o 20zł się chcesz sądzić :D

Jak wygrasz sprawę z wózkiem o Twoje nogi to wypije za to :winko:

Powrót