Pożyczył pieniądze i nie chce ich zwrócić.

• Autor wątku Autor wątku kelsisko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kelsisko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Mam nadzieję, że to odpowiedni dział.
Pożyczyłam pieniądze pewnemu znajomemu. Napisał na zwykłej kartce w kratkę swoje dane osobowe oraz oświadczenie, że pożyczył danego dnia kwotę xxx i zwróci ją do dnia xxx. Pieniędzy niestety nie zwrócił. Czy jest jakiś sposób sądowy by odzyskać te pieniądze? Czy zwykła kartka z tym oświadczeniem i podpisem traktowana jest jak weksel? Jeśli tak to czy osobnik ten dostanie nakaz zwrotu pieniędzy etc? Czy wchodzi komornik?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Kartka ta stanowi dowód na piśmie, że pożyczka miała miejsce. Nie jest to weksel, ale są i tak duże szanse na uzyskanie nakazu zapłaty. Trzeba wnieść pozew do sądu

Więc tak. Proponuję napisać pismo Przed Sądowe Wezwanie do Zapłaty podać termin i naliczyć odsetki. Wysłać za potwierdzeniem odbioru. Odczekać. Gdy nie zapłaci. Pozew Dołączyć tę kartkę, wezwanie, zwrotkę i inne dokumenty (można spróbować w E-Sąd Lublin)

Termin spłaty długu był 27 maja 2010r. Czy należą mi się odsetki ustawowe? Jeśli tak to jak je wyliczyć? Od dnia 27 maja do dnia złożenia pozwu?
Dziękuje za wcześniejsze odpowiedzi.

A co jeśli osoba pozwana znajduje się w więzieniu i pieniędzy oddać nie może? A własnych rzeczy w domu nie ma bo mieszka z rodzicami? Czy jeśli dostanie nakaz zapłaty to kiedykolwiek odzyskam pieniądze?

Powrót