Pożyczylem pieniądze znajomej

• Autor wątku Autor wątku skybird0312
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skybird0312

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Pożyczylem znajomej kwotę ponad 3 tys zł. Spisałem z nią umowe w ktorej zawarta byla kwota, PESEL, imie i nazwisko obu stron oraz termin splaty do kwietnia 2012r. termin minal a pieniędzy nie odzyskałem. Jak moge odzyskac te pieniądze? czy umowa jest nadal ważna esli termin minal a nic z tym nie zrobilem? czy umowa jest wazna jesli nie bylo swiadkow?

Jeśli jest umowa, to proszę wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru "nakaz zapłaty", wraz z odsetkami, wskazać w liście należną kwotę, oraz termin zapłaty np. 7 dni.

Proszę też wspomnieć że jeśli nie zwróci pożyczonych pieniędzy, sprawa zostanie skierowana do sądu.

forma zastrzeżona w art.720§2 KC jest jedynie formą zastrzeżoną ad probationem(Art.73§1 KC), czyli pod rygorem dowodowym, a nie dla ważności czynności prawnej, ale to taka dygresja. Od kwietnia 2012 r. pożyczka stała się wymagalna, czyli od tego momentu możesz żądać jej zwrotu i od tego momentu liczy się termin przedawnienia roszczenia o zwrot pożyczki, który wynosi lat dziesięć, a w przypadku gdy roszczenie to jest związane z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata (art.118 KC)

Dziękuje obojgu za pomocną odpowiedź. takteż myślałem ale wolałem się upewnic. pytanie jeszcze czy muszę przed wysłaniem uiścić jakieś opłaty za pożyczone pieniądze? no i dużym problemem jest fakt, iż aktualnie pracuje za granicą i nie wiem czy dana sprawę sądownie mozna załatwic nie biorąc czynnego udziału?

Powrót