pozyskiwanie klienta legalne ?

• Autor wątku Autor wątku Bajlando
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bajlando

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam.

Otworzyłem działalnosc zwiazaną z udostępnianiem internetu mam pytanie:

przykład:
Abonent ma umowe z obecnym operatorem na 18 miesiecy upłyneło 8 miesiecy czyli zostaje 10 miesiecy umowy. Koszt zerwania umowy kosztuje 12zł miesiąc czy ja jako operator moge zrefundować klientowi zerwanie umowy z poprzednim operatorem w postaci Abonamentu miesiecznego czyli np 4 miesiace gratis na wstepie.

Czy to jest legalne nie podchodzi pod jakąs kradzież klienta czy cos w tym rodzaju. ?

Z góry dziekuje za odpowiedz

Podobny myk jest legalny, aczkolwiek nieetyczny. W ogóle pomysł jest podobny do zabawy aptek w poważne znizki dla klientów w sytuacji otrzymywania refundacji od państwa.

skoro legalny to dziekuje za odpowiedz :)

a moze jest ktos kto twierdzi inaczej ?

pozdrawiam

Natalie: nie zgadzam się. Moim zdaniem nie jest to legalne - zakazuje tego ustawa o nieuczciwej konkurencji i daje poszkodowanemu możliwość dochodzenia m.in. roszczeń odszkodowawczych.

Jestem zdania, jak Nauzicaa, iż dzialając w sposób jak pisze Bajlando popełnia się delikt nieuczicwej konkurencji, przy czym stanowi to delikt nienazwany, niewymieniony wprost w przepisach ZNKU a wynikający z klauzuli generalnej art. 3 ZNKU i polega on na sprzeczności z dobrymi obyczajami (kupieckimi), które z zasady wolności i równości gospodarczej mają zapewnić godziwość i uczciwość postępowania każdego podmiotu gospodarczego (vide wyrok SN z dnia 25 marca 1997 r.; III CKN 11/97, OSP 1997, z. 12, poz. 229). Nadto z pewnością działania proponowane przez Bajlnado zagrażają lub naruszają interesy innych przedsiębiorców, choćby przez wyraźne rozmywanie klienteli konkurencji.

Lexior: czemu nienazwany? a 12 ust. 2?

Nauzicaa napisał:
Lexior: czemu nienazwany? a 12 ust. 2?

:ooo: ups przepraszam, faktycznie nazwany, ale na usprawiedliwienie napiszę, że tym bardziej nie zmienia to faktu bezprawności działań opisanych wcześniej, a nawet łatwiej delikt udowodnić,gdyż nie koniecznie trzeba udowadniać przesłanki klauzuli generalnej i zasad ogólnych tj. związku przyczynowego.

Jeszcze raz przepraszam, mea culpa

Powrót