PPSA - Niezgodność z prawem prawomocnego orzeczenia

• Autor wątku Autor wątku shayenne
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shayenne

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!

Na wstępie chciałam zaznaczyć, że nie jestem prawnikiem - dopiero się uczę, stąd też moje zapytanie o niezgodność z prawem prawomocnego orzeczenia. Czy w myśl PPSA można zastosować w takim przypadku wznowienie postępowania czy od razu trzeba napisać skargę o stwierdzenie niezgodności z prawem prawomocnego orzeczenia. Jak to wygląda? Szczerze powiem, że nie mam zielonego pojęcia jeśli chodzi o postępowanie przed sądami administracyjnymi... wolę jednak prawy z zakresu Sądownictwa Powszechnego :)

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam

poniżej są podpowiedzi :)

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/467769D76F

Podstawy skargi o stwierdzenie niezgodności z prawem prawomocnego orzeczenia sądu administracyjnego określa przy tym art. 285d p.p.s.a. Zgodnie z tym przepisem Skargę o stwierdzenie niezgodności z prawem prawomocnego orzeczenia można oprzeć na podstawie naruszenia prawa materialnego lub przepisów postępowania, które spowodowały niezgodność orzeczenia z prawem, gdy przez jego wydanie stronie została wyrządzona szkoda. Podstawą skargi nie mogą być jednak zarzuty dotyczące ustalenia faktów lub oceny dowodów.

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/71508A5BDC

Skarga o stwierdzenie niezgodności z prawem prawomocnego orzeczenia jest instytucją nadzwyczajną, mającą umożliwić realizację prawa, nadanego przez art. 77 Konstytucji RP, który stanowi, iż każdy ma prawo do wynagrodzenia szkody wyrządzonej przez niezgodne z prawem działanie organu władzy publicznej.

W art. 285e § 1 p.p.s.a. ustawodawca określił szczególne wymogi jakie powinna spełniać skarga na niezgodność z prawem prawomocnego orzeczenia. Wymogi te są elementami konstrukcyjnymi skargi o stwierdzenie niezgodności z prawem prawomocnego orzeczenia. A zatem, w przypadku ich naruszenia skarga nie może podlegać sanacji, poprzez ewentualnie wezwanie strony do uzupełnienia powstałych tym zakresie braków.

Stosownie do art. 285e § 1 pkt 4 p.p.s.a. skarga o stwierdzenie niezgodności z prawem prawomocnego orzeczenia powinna zawierać uprawdopodobnienie wyrządzenia szkody, spowodowanej przez wydanie orzeczenia, którego skarga dotyczy. Niewątpliwie w sprawach sądowoadministracyjnych zainicjowanych skargą na indywidualne interpretacje prawa podatkowego trudno mówić o możliwości powstania szkody bezpośrednio w wyniku wydania orzeczenia niezgodnego z prawem. Mając bowiem na uwadze charakter prawnopodatkowy interpretacji indywidualnych oraz implikacji związanych ze stosowaniem się do ich treści nie będzie możliwe co do zasady uprawdopodobnieni szkody, o której mowa w art. 285e § 1 pkt 4 p.p.s.a.

No dobrze, ale czy to jest jedyny środek? Czy może wcześniej coś jeszcze przysługuje?

shayenne napisał:
Czy może wcześniej coś jeszcze przysługuje?

Przysługuje prawo przejrzenia bazy orzeczeń NSA w celu wykonania pracy domowej
:)

Bardzo mi miło, że pomyślałeś, że to praca domowa, naprawdę schlebiasz mi. Otóż to nie jest praca domowa mój drogi... Jestem na wyższych studiach i nigdy nikogo nie prosiłam o odrobienie mi zadania ale dziękuję Ci bardzo za wypowiedź i chęć pomocy. Naprawdę nieocenione.

Powrót