praca a orzeczenie

• Autor wątku Autor wątku gonia32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gonia32

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam
Mam taki problem. Od 2 lat mam niedosłuch odbiorczy.Jestem sprzedawcą w sklepie, gdzie czasami jest mi trudno w rozumieniu mowy. Jedni lekarze mówią że jest to otoskleroza ślimakowa czyli nie operacyjna.A drudzy stawiają znak zapytania. I tak sobie chodzę po lekarzach a diagnozy nie mam. Jeśli wystąpię o orzeczenie i przypuścmy je dostanę to muszę zgłosić to w zakładzie pracy??
I czy jeśli będę miała to orzeczenie to można starać sie o rentę?Mam 39 lat, 11 lat krusu i teraz od 6 lat pracuję w sklepie. Jak to wszystko rozwiązać.Wspomnę, że prawdopodobnie czeka mnie aparat słuchowy ale koszt to 3000.A wiadomo zarobki kiepskie.Jeśli ktoś mógłby mi pomóc, podpowiedzieć co będzie korzystne, żeby nie zostać bez środków do życia będę bardzo wdzięczna. gośka.

Witam,

Mam podobny problem , głuchota odbiorcza... Szukam porady czy warto stanąć na komisję lekarską w ZUS-ie w celu orzeczenia niepełnosprawności, czy warto...?

W Twoim przypadku jeśli chodzi o orzeczenie do celów rentowych to musisz złożyć zaświadczenie o stanie zdrowia, druk pobiera się w ZUS-ie, wypełnia go lekarz w Twoim przypadku lekarz prowadzący najlepiej specjalista laryngolog. Nie wiem czy ZUS potrzebuje do tego kartę chorobową i badanie audiogram, musisz zapytać w ZUS-ie.

--
Pozdrawiam

Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności wydają Powiatowe Zespoły ds. Orzekania o Niepełnosprawności a nie ZUS.

Porozmawiaj ze swoim lekarzem, on powinien Ci doradzić czy warto stawać na taką komisję (moim zdaniem w obu przypadkach warto). Poza tym lekarz wystawia zaświadczenie lekarskie, które jest podstawą przy staraniu się o takie orzeczenie. Oprócz tego można dołączyć pozostałą dokumentację medyczną.

Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności nie ma nic wspólnego z ZUSem czy rentą. Ale daje inne uprawnienia, np pracodawcy przysługują ulgi, można się starać o zasiłek pielęgnacyjny i inne.

Witam,

Dzięki za info... ;)
Wydaje mi się, że w ZUS-ie renty i grupy się nie dostanie mając całkowitą głuchotę odbiorczą, nie wiem jak to jest w pcprz-e, jak to jest rozpatrywane na ich komisji.

--
Pozdrawiam
Agnieszka

Witam,jestem osobą niewidomą pracuje w domu przy komputerze dla niewidomych,ostatnio mam problem,miałam wizytę orzecznika w domu,dostałam nadal rentę całkowicie niezdolna do pracy,ale Zus zgłosił zarzut wadliwości orzeczenia lekarza orzecznika,sprawa zostaje przekazana do rozpatrzenia komisji lekarskiej Zakładu.Jednocześnie Zus informuje mnie ,że o dalszym przebiegu postępowania w sprawie zostane poinformowana odrębnym pismem.Jestem na rencie 20 lat,a od 8 lat tzw pierwsza grupa,nie rozumie decyzji Zus,czy ktoś potrafiłby mi to wszystko zrozumieć

Powrót