praca a ubezpieczenie

• Autor wątku Autor wątku kasia103
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia103

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, od 22 kwietnia pracuję na umowe zlecenie, lecz zapomniałam wyrejestrować się z urzędu pracy. Dziś dostalam pismo że muszę jechać i złożyć w UP wyjaśnienia dotyczące tej sprawy. Jakie nieprzyjemności mogą mnie czekać ?

A co dokładnie jest w tym piśmie napisane?

To co juz wyżej napisałam, że muszę w ciągu 7 dni od daty otrzymania pisma zgłosić się do UP w celu wyjaśnienia tego że jako osoba zarejestrowana w UP mam pracę na umowe zlecenie od 20 kwietnia. Jak się nie stawię to sprawa zostanie rozstrzygnięta przez dowód w postaci umowy zlecenie którą UP otrzymał od firmy w której pracuję

kasia103 napisał:
To co juz wyżej napisałam, że muszę w ciągu 7 dni od daty otrzymania pisma zgłosić się do UP w celu wyjaśnienia tego że jako osoba zarejestrowana w UP mam pracę na umowe zlecenie od 20 kwietnia.
Chodzi mi o dokładne przytoczenie treści pisma oraz podstawy prawnej.
Trochę to dziwne... bo nie jest praktykowane przez PUP-y wzywanie bezrobotnych, którzy zaniedbali obowiązek zgłoszenia faktu podjęcia pracy (zdarza się to nagminnie) do złożenia wyjaśnień. Z reguły bezrobotny zostaje wyrejestrowany z ewidencji osób bezrobotnych i tyle.
Skąd PUP powziął informację o tym, że pracujesz? Z ZUS?

PS. Jeśli zależy Ci na rzetelnej odpowiedzi, łatwiej by było zamieścić skan/zdjęcie pisma, które dostałaś. Oczywiście zakryj dane osobowe, bo nie mają tutaj znaczenia.

Wezwanie:

Na podstawie art. 50 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeks postępowania administracyjnego(DZ. U. z 2013r poz 267 ze zm.) wzywa się Panią w charakterze strony w sprawie złożenia wyjaśnień w związku z wygenerowanym przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych raportem o zbiegach tytułów do ubezpieczeń (usługa U3) Z otrzymanego dokumentu wynika że bdąc osobą bezrobotną bez prawa do zasiłku od dnia 20kwietnia została Pani zgłoszona do ubezpieczeń z kodem 041100 tj, osoba wykonująca umowę agencyjną, umowę zlecenia lub umowę o świadczenie usług i praca jest wykonywana w siedzibie lub w miejscu prowadzenia działalności zleceniodawcy. Wyjaśnienia należy zgłosić osobiście w UP w terminie do 7 dni od daty otrzymania pisma. W przypadku niezgłoszenia się Pani w ww, terminie, sprawa zostanie rozstrzygnięta w oparciu o zgromadzony materiał dowodowy.

Czyli PUP otrzymał informację z ZUS tylko o zbiegu ubezpieczeń (z PUP i od płatnika na rzecz, którego świadczysz zlecenie). Nie jest to jednoznaczne z tym, że świadczysz usługi w ramach umowy zlecenie, dlatego też PUP wzywa Cię do złożenia wyjaśnień. Po prostu nie mają, a potrzebują informacji z jakiego tytułu zostałaś zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego.
Poza dezaprobatą ze strony PUP z powodu niedopełnienia obowiązku zgłoszenia przez bezrobotnego podjęcia pracy w nieprzekraczalnym terminie 7 dni, raczej nic Ci więcej nie grozi.

Ostatnia edycja:
Powrót