Praca bez National Insurance Number - czy coś mi za to grozi?

• Autor wątku Autor wątku NikaKusiak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NikaKusiak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Trzy lata temu w okresie wakacyjnym pracowałam przez 3 miesiące w Wielkiej Brytanii. Posiadam umowę o pracę obowiązującą w tamtym okresie, payslipy. Pracodawca regularnie potrącał od mojej wypłaty odpowiednie kwoty (TAX, NI, pension).

Z mojej strony wynikła rzecz bardzo nieodpowiedzialna - przez cały ten czas nie zaczęłam nawet ubiegać się o NI. Problem w tym, że teraz wyjeżdżam do UK na dłuższy okres czasu i będąc już bardziej zdroworozsądkową osobą, w pierwszej kolejności chciałabym umówić się na spotkanie w sprawie NI.

Pytanie brzmi, czy mogę przedstawić w.w. dokumenty (payslipy, umowę) podczas rozmowy, jeżeli tak naprawdę nie posiadam numeru? Nie jestem pewna czy tak nieaktualne dokumenty w normalnych przypadkach są pomocne, ale jeżeli tak, to czy będę miała jakieś problemy związane z tym, że pracowałam bez NI? Podejrzewam, że pracodawca może również próbować pociągnąć mnie do współodpowiedzialności jeżeli go przysłowiowo "wydam", bo pewnie to on miałby największe problemy z tego tytułu (jeżeli w ogóle jakieś by miał).

Być może moje myślenie jest błędne, dlatego bardzo proszę o odpowiedź :)

1. Jesli chodzi o NIN - W Wlk. Brytanii jest takie cos, jak tymczasowy NIN. Z tym, ze jest on dla tych, ktorzy zaczeli sobie wyrabiac staly NIN.
2. A gdzie chcesz przedstawiac te dokumenty? W CV takich rzeczy sie nie podaje... W UK wazne sa referencje - mozesz podac adres, nr tel. do bylego pracodawcy...
3. Jesli planujesz zostac w UK dluzej - niezwlocznie zadzwon i umow sie na spotkanie w celu wyrobienia NIN.

https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number

BTW Zeby nie bylo zbednych pytan i przedluzania nie podawalbym tego, ze wczesniej juz bylem i pracoewalem w UK... Moze to stworzyc niepotrzebne problemy i mase innych zbednych pytan...

Powrót