Praca dla bezrobotnych, którzy nie osiagneli 30 r.ż

• Autor wątku Autor wątku magda32010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magda32010

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Pracuję w ramach projektu PUP- praca dla osób poniżej 30 roku życia. Zostałam zatrudniona jako asystent nauczyciela na okres 2 lat od lutego 2016r. Wiem tylko, że przez 1 rok gwarantuje mi wynagrodzenie urząd a 2 rok musi utrzymać mnie pracodawca. Nie wiem natomiast jak się powinnam zachować w sytuacji kiedy od września miałabym możliwość pracy jako nauczyciel i uzyskania stopnia awansu zawodowego na czym mi najbardziej zależy. Zaznaczam, że teraz mam pensje minimalną i jestem zatrudniona z Kodeksu Pracy. Czy ktoś ma wiedzę na temat przerwania tego projektu, jakie są tego skutki? PROSZĘ O POMOC

magda32010 napisał:
Wiem tylko, że przez 1 rok gwarantuje mi wynagrodzenie urząd a 2 rok musi utrzymać mnie pracodawca.
Wynagrodzenie gwarantuje Pani pracodawca z tytułu zawartej umowy o pracę. PUP tylko refunduje pracodawcy faktycznie poniesione przez niego koszty wypłaty dla Pani wynagrodzenia. Także to nie PUP gwarantuje i opłaca Pani wynagrodzenie, a pracodawca, który zawarł z Panią umowę o pracę. Z Pani punktu widzenia fakt refundacji jest bez znaczenia. Do wypłaty wynagrodzenia za pracę tak czy inaczej zobowiązany jest Pani pracodawca.
magda32010 napisał:
Czy ktoś ma wiedzę na temat przerwania tego projektu, jakie są tego skutki? PROSZĘ O POMOC
Ma Pani zawartą umowę o pracę z pracodawcą, także może Pani ubiegać się ubiegać o zmianę angażu zgodnie z Pani kwalifikacjami. Pracodawca w takim przypadku natomiast powinien powiadomić UP o zmianie dla Pani angażu, co jednak nie ma wpływu ani na okres i ani wysokość refundacji uzyskiwanej przez pracodawcę z PUP.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za odpowiedź;) jestem teraz trochę spokojniejsza..... właściwie to dyrektor placówki w której obecnie pracuję jako asystent zasugerował mi wolne stanowisko pracy w przyszłym roku szkolnym. Odwiedzę jeszcze urząd pracy. Może tam również udzielą mi takiej odpowiedzi... Dla mnie to lepsza perspektywa na przyszłość.

Proszę jednak wziąć pod uwagę, że dopóki pracodawcę obowiązuje umowa ws. refundacji wynagrodzenia i składek ZUS może on nie być skłonny do zmiany stanowiska, bo oznaczałoby to, że w przypadku gdyby wypowiedziała Pani w ciągu tych 2 lat umowę o pracę pracodawca musi przyjąć na Pani miejsce innego bezrobotnego, ale już na nowym stanowisku.

Jak już wcześniej wspomniałam, ubiegać się o zmianę angażu teoretycznie Pani może, ale w tym przypadku oznacza to również zmianę warunków umowy ws. refundacji wynagrodzenia i składek ZUS, a na to PUP może nie wyrazić zgody, bo warunki umowy nie obejmują tylko warunków Pani zatrudnienia.
Czy pracodawca zdecyduje się podążyć za Pani wnioskiem i na jego potrzeby wnioskować również o zmianę warunków umowy z PUP tego nie wiem.

Ostatnia edycja:
Trochę to skomplikowane...Muszę koniecznie odwiedzić urząd. Przysługuje mi miesięczne wypowiedzenie zgodnie z umową, więc chyba ktoś bierze taką ewentualność pod uwagę. Tym bardziej, że chodzi tu o mój rozwój i lepszą płacę. Dziękuję za zainteresowanie tematem i wyjaśnienie kilku kwestii.

magda32010 napisał:
Przysługuje mi miesięczne wypowiedzenie zgodnie z umową, więc chyba ktoś bierze taką ewentualność pod uwagę. Tym bardziej, że chodzi tu o mój rozwój i lepszą płacę.
Umowę o pracę jak najbardziej może Pani wypowiedzieć, ale wtedy pracodawca musi zatrudnić innego bezrobotnego na to stanowisko z takimi wymaganiami jakie zostały pierwotnie określone w umowie ws. refundacji wynagrodzenia i składek ZUS. Jeśli zmieni Pani teraz angaż, to musiałyby ulec również zmianie warunki umowy z PUP, a nie wiadomo czy PUP się na to zgodzi.

Powrót